Pola milijuna Poljaka u Varšavi na prosvjedu protiv vlasti

04.06.2023.

Zadnja izmjena 20:09

Autor: T.V./HRT/Hina

Pola milijuna Poljaka u Varšavi na prosvjedu protiv vlasti

Pola milijuna Poljaka u Varšavi na prosvjedu protiv vlasti

Foto: Kacper Pempel / Reuters

Pola milijuna Poljaka izašlo je na ulice Varšave u najvećem prosvjedu od pada komunizma 1989. Povorka je duga najmanje kilometar i pol. Poljaci prosvjeduju protiv vlasti. U glavni grad došli su iz cijele zemlje na poziv čelnika glavne centrističke oporbene stranke Donalda Tuska.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da će izbori nakon ljeta biti vrlo tijesni i žestoki, a ruski rat u susjednoj Ukrajini daje poticaj vladi stranke Pravo i pravda (PiS), koja se pojavila kao vodeći glas protiv Kremlja u Europi.

Oporba se bori za pridobivanje potpore unatoč široko rasprostranjenim kritikama PiS-a u zemlji i inozemstvu, koja je optužena za narušavanje vladavine prava, pretvaranje državnih medija u glasnogovornike vlade i podržavanje homofobije.

Vlada premijera Mateusza Morawieckog poriče podrivanje bilo kakvih demokratskih normi i kaže da joj je cilj zaštititi tradicionalne kršćanske vrijednosti od liberalnih pritisaka sa Zapada i učiniti gospodarstvo pravednijim.

Dolazeći iz cijele Poljske, prosvjednici u bijelo-crvenim poljskim bojama i bojama Europske unije odazvali su se pozivu čelnika glavne centrističke oporbene stranke Građanske platforme bivšeg čelnika Europskog vijeća i bivšeg premijera Donalda Tuska kako bi prosvjedovali protiv "visokih troškova života, varanja i laganja, u korist demokracije, slobodnih izbora i EU".

Tusk, čelnik grupe Građanska platforma i bivši čelnik Europskog vijeća, pozvao je pristaše da se pridruže nedjeljnom mimohodu.

- Danas smo ovdje kako bi cijela Poljska, cijela Europa, cijeli svijet mogli vidjeti koliko smo jaki, koliko nas je spremno boriti se za slobodu i demokraciju, kao prije 30 i 40 godina, rekao je Tusk, kazao je.

Budući da je dugo bio odsutan s političke scene Walesa je rekao da je "strpljivo" čekao dan kada će nacionalistička stranka i njezin vođa Kaczynski morati otići.

Gospodine Kaczynski, došli smo po vas. Stigao je i taj dan, rekao je Walesa.

Datum prosvjeda, koji oporba vidi kao prijelomni trenutak u svom maršu prema konačnoj izbornoj pobjedi, je 34. godišnjica prvih djelomično slobodnih izbora u Poljskoj, koji su ubrzali pad komunizma u Europi.

Prosvjedi su organizirani i u drugim poljskim gradovima

- Ovdje sam jer je sloboda važna, jer se svi trebaju osjećati sigurno, ovo je prosvjed slobodnih ljudi, vjerujem da se promjena već događa, rekla je u Varšavi za Reuters Ewa Joachimowicz, prosvjednica iz Chelma u istočnoj Poljskoj.

Godine 1989., djelomično slobodni izbori 4. lipnja donijeli su pobjedu vladi koju je predvodio sindikat Solidarnost i pokrenuli niz događaja koji su kulminirali padom Berlinskog zida tog studenoga.

Stotine autobusa pristigle su u Varšavu kako bi dovezli pristaše iz cijele zemlje. Neki su rekli da su motivirani svađom oko zakona koje je predložio PiS kako bi se uklonio nepotreban ruski utjecaj iz zemlje.

Oporba vidi zakon kao pokušaj vlade da pokrene 'lov na vještice' protiv političkih protivnika.

U neočekivanom preokretu, predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, rekao je u petak da će predložiti amandmane na zakon, koji je već izazvao kritike odvjetnika i oporbenih političara, kao i američkog State Departmenta i Europske komisije.

Izvršna vlast EU-a rekla je da bi zakon mogao učinkovito zabraniti pojedincima obnašanje javne dužnosti bez odgovarajuće sudske revizije. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!