Problemi za austrijskog kancelara Sebastiana Kurza

19:29 / 07.10.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/P.F./HRT

Sebastian Kurz

Sebastian Kurz

Foto: Lisi Niesner / Reuters

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i njegovi najbliži suradnici našli su se u središtu velike afere. Osumnjičeni su da su novcem poreznih obveznika medijima plaćali da objavljuju pozitivne članke o kancelaru i njegovoj stranci. Istragu je proveo Ured državnog odvjetnika za gospodarske poslove i korupciju u Beču, pri čemu je obavio nekoliko pretraga, uz ostalo i premijerskog ureda te prostorija Austrijske narodne stranke.

Policija provodi pretres u sjedištu Narodne stranke Austrije i Kancelarijatu, zgradi u kojoj su uredi austrijskog kancelara. Pretražuju i dva federalna ministarstva te nekoliko kuća.

Najmlađi kancelar u povijesti države, 35-godišnji Sebastian Kurz, nije u zemlji, u Sloveniji je. U Brdu kod Kranja sudjeluje na summitu Europske unije.

- To je predstava i inscenacija - jer kakvog smisla imaju pretrage kuća koje traju već tjednima, smatra August Wöginger iz Narodne stranke Austrije.

Austrijski tužitelji sumnjaju da su ministarstvo financija i vladajuća konzervativna stranka javnim novcem podmitili vlasnika izdavačke kuće "Mediengruppe Österreich" Wolfganga Fellnera kako bi pozitivno prikazivao kancelara u publikacijama svoje tvrtke.

Sumnja se da su od 2016. do najmanje 2018. sredstva ministarstva financija iskorištena za plaćanje „politički motiviranih, a katkad i izmanipuliranih" stranačkih anketa objavljenih u uredničkom dijelu austrijskih dnevnih novina i drugim medijima unutar iste grupe.

- Dužnost je javnog tužiteljstva istražiti sumnje bez obzira na ugled osobe i identificirati stresne i olakšavajuće okolnosti. U duhu podjele vlasti, tijela za provedbu zakona moraju moći nesmetano raditi, rekao je predsjednik Republike Austrije Alexander van der Bellen.

Sebastian Kurz poriče sve optužbe. Tvrdi da je nekoliko djelomičnih SMS-ova izvađeno iz konteksta ili stavljeno u drugi kontekst. Odlazi predsjedniku države, no ne pomišlja na ostavku.

- Ako znate što ste učinili i sigurni ste da su optužbe protiv vas lažne, to vam daje snagu koja vam je potrebna u takvoj situaciji. Iskoristit ću tu snagu kako bih se obranio od svih lažnih optužbi protiv mene, te sva pravna i demokratska sredstva dostupna u našoj ustavnoj državi, rekao je Kurz.

Mladi je kancelar još od svibnja pod drugom antikorupcijskom istragom - za krivokletstvo pred parlamentarnim povjerenstvom.

- Ova je bomba kraj Sebastiana Kurza i njegove Austrijske narodne stranke. To je iznenadilo cijelu Republiku, ali uzdrmalo je i temeljne vrijednosti Austrije, izjavio je glavni tajnik Slobodarske stranke Austrije Michael Schnedltz.


- Pitam se što se još mora dogoditi da bi Kurz napokon ozbiljno shvatio svoju odgovornost i snosio posljedice te podnio ostavku, smatra predsjednica Socijaldemokratske stranke Austrije Pamela Rendi-Wagner.

- Treba nam novi početak. Austrija može imati i održivu vladu i dobru budućnost bez Sebastiana Kurza. Vjerujte u to. Moguće je. I bit će bolje. Sada počinjemo razgovore o tome, rekla je predsjednica Nove Austrije i liberalnog foruma Beate Meinl-Resinger.

Uz kancelara su stali svi ministri iz redova njegovih narodnjaka. No, Zeleni, mlađi koalicijski partner, već vode razgovore s oporbenim strankama o sljedećim koracima - u parlamentu se traži smjena Sebastiana Kurza.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!