14:50 / 22.03.2018.

Autor: M.M./HRT

Proljetni summit u Bruxellesu - glavna tema Rusija

-

-

Foto: - / -

Na proljetnom summitu, među ostalim, razgovarat će se o trgovini i američkim carinama na čelik i aluminij, o ekonomskoj situaciji u Uniji te odnosima s Rusijom i Turskom.
Čelnici EU-a okupili su se u Bruxellesu na proljetnom, dvodnevnom summitu, na kojem, između ostaloga, razgovaraju o trgovini i američkim carinama na čelik i aluminij, o ekonomskoj situaciji u EU-u, o oporezivanju multinacionalih internetskih kompanija, odnosima s Rusijom i Turskom.

Zemlje članice su podijeljene u odnosu prema Rusiji u kontekstu ovoga napada. Tvrda struja među njima ističe da nema drugog razumnog objašnjenja koje ne bi upućivalo na odgovornost Rusije. Litvanska predsjednica Daria Grybauskaite je najavila da će njezina zemlja protjerati ruske diplomate kao što je to učinila i Velika Britanija. Dio zemalja poput Italije, Grčke, Cipra i Austrije ne žele eskalaciju u odnosima s Rusijom i pozivaju na oprez, ali istodobno i izražavaju solidarnost s Velikom Britanijom.

"Mi danas očekujemo punu i cjelovitu informaciju o tom napadu. O tome ćemo razgovorati i onda postići zajedničko stajalište o tome pitanju. U ovakvim situacijama dok se u cjelosti ne provede istraga moramo se prije svega osloniti na činjenice, a potom donositi političke zaključke i eventualne mjere", rekao je Andrej Plenković.Britanska premijerka Theresa May izjavila je u Bruxellesu da je Rusija izvela "drzak i bezuman" napad na ulicama u Salisburyju u Engleskoj, koji predstavlja dio obrasca ruske agresije protiv Europe i njezinih susjeda. "Ja ću to pitanje iznijeti danas pred svojim kolegama jer je jasno - ruske prijetnje ne poštuju granice", izjavila je premijerka May prije početka sumita čelnika EU-a.
 
Proljetni summit počeo je na drugu obljetnicu terorističkih napada u Bruxellesu u kojima je poginulo ukupno 32 osobe, a 324 je ranjeno te na godišnjicu napada u Londonu kada se Westimensterskom mostu automobil zaletio u pješake, ubivši pet ljudi, dok je ranjenih bilo desetak. Svi čelnici su u spomen na te događaje noslli na reverima vrpcu s datumom 22. 03.

Čelnici EU-a primili dobre vijesti o Trumpovim carinama

Čelnici EU-a oprezno su pozdravili vijest da je američki predsjednik Donald Trump odustao od uvođenja carina na europski čelik i aluminij i kažu da čekaju službenu potvrdu Washingtona. Američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer ranije je pred senatskim odborom rekao da je Trump odlučio "uzeti stanku" na uvođenje carina na metal iz Argentine, Australije, Brazila, Kanade, Meksika, Južne Koreje i "Europe". Zbog njegove izjave čelnici EU-a, koji se okupljaju na summitu u Bruxellesu, odlučili su odgoditi raspravu o napetostima u transatlanskoj trgovini za kasnije u četvrtak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!