12:46 / 05.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Proračun EU-a: Postignut kompromis o vladavini prava

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su kompromis o tome da se korištenje europskih fondova uvjetuje vladavinom prava.
Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su kompromis o tome da se korištenje europskih fondova uvjetuje vladavinom prava, što je dosad bila jedna od ključnih zapreka za dogovor o sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak.

-
Dogovor postignut. Postigli smo kompromis o vladavini prava. Iako nije sve onako kako bismo mi htjeli, ipak je puno bolje od ranijeg prijedloga njemačkog predsjedništva, objavio je na Twitteru njemački zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Daniel Freund, koji je član pregovaračkog tima Parlamenta.

Taj preliminarni dogovor trebaju još potvrditi obje strane i Vijeće te Parlament.

Pitanje uvjetovanosti vladavinom prava jedno je od najtežih u pregovorima između dvaju zakonodavnih tijela, Vijeća i Parlamenta o sljedećem sedmogodišnjem proračunu EU-a. 

Parlament je tražio učinkovit mehanizam koji bi omogućio suspenziju europskih fondova onim državama članicama koje ne poštuju temeljna prava. Vijeće je s druge strane inzistiralo na tome da takav mehanizam bude ograničen samo na zaštitu financijskih interesa Unije.

Pojedinosti dogovora uskoro bi trebale biti objavljene.

Dogovor bi trebao olakšati i pregovore o uredbi i VFO-u i vlastitim proračunskim sredstvima. Novi krug pregovora o tome očekuje se sljedeći tjedan.

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u srpnju politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti 1074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijarde bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova. Ukupno je to preko 1800 milijardi eura.

Da bi se taj politički dogovor mogao početi provoditi, potrebno je obaviti zakonodavni postupak, što je posao Vijeća i Europskog parlamenta.

Parlament traži veća sredstva za 15 ključnih europskih programa, što zemlje članice odbijaju jer bi to značilo ponovno otvaranje paketa koji je teškom mukom dogovoren u srpnju nakon samita koja je trajao četiri dana i četiri noći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!