18:58 / 13.01.2018.

Autor: HRT

Proruski orijentiran Zeman ide u drugi krug čeških predsjedničkih izbora

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Češki predsjednik na odlasku, proruski orijentiran Miloš Zeman nadmoćno je pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora.
Češki predsjednik na odlasku, proruski orijentiran Miloš Zeman nadmoćno je pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora u subotu i ulazi u drugi krug s proeuropskim Jirijem Drahošem 26. i 27. siječnja.

Nakon prebrojavanja 99,03 posto listića Zeman (73), poznat po svojim prokineskim i protumuslimanskim stajalištima, dobiva 38,77 posto glasova birača, priopćio je Državni statistički ured, ispred Drahoša (68), bivšeg predsjednika Češke znanstvene akademije s 26,50 posto.

Drugi će krug "biti izjednačena utrka", ocijenio je neovisni analitičar Jiri Pehe, odgovarajući na upit AFP-a. "Miloš Zeman će imati velik problem. Jasno je da će ostali kandidati iza ove dvojice, to jest Pavel Fischer, Marek Hilser i Michal Horacek, u drugom krugu glasovati za Drahoša", dodao je.

Sam Drahoš je, izrazivši pred novinarima zadovoljstvo osvojenim rezultatom, rekao kako se nada da će "dobiti glasove onih koji nisu birali Zemana" u prvom krugu. Izrazio je želju da se u iduća dva tjedna do drugog kruga "sučeli u javnoj debati" sa Zemanom koji je sve dosad odbijao takvu javnu raspravu. Zeman je odmah uzvratio: "Nikada se nisam bojao sudjelovanja u debati, još sam mlad i u snazi i svaka rasprava dobrodošla je. Upravo sam na televiziji čuo Drahoša i rado ću mu ispuniti želju", rekao je pred novinarima. 

Bivši češki veleposlanik u Francuskoj Pavel Fischer dolazi na treće mjesto s 10,19 posto, a u stopu ga prate poslovni čovjek i autor glazbenih uspješnica Michal Horacek s 9,14 posto te liječnik Marek Hilser s 8,82 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!