Prosječna mirovina u Njemačkoj 1370 eura

08.05.2023.

14:59

Autor: M.M./Hina/HRT

Prosječna mirovina u Njemačkoj 1370 eura

Prosječna mirovina u Njemačkoj 1370 eura

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Radnici koji su 40 godina uplaćivali u mirovinski fond u Njemačkoj primaju prosječnu mirovinu od 1370 eura, priopćilo je ministarstvo rada u ponedjeljak.

Prosječna mirovina za one koji su uplaćivali 40 godina na zapadu zemlje iznosi 1423, a na istoku 1255 eura, stoji u objašnjenju ministarstva rada na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica.

Podaci se odnose na kraj 2021. zbog toga što statistike za proteklu godinu još nisu potpune. U ove statistike nisu uračunata povišenja mirovina od po pet posto za godine 2022. i 2023.

Zastupnik stranke Ljevica i povjerenik stranke za pitanja istočne Njemačke Soeren Pellmann kritizirao je činjenicu da su i više od 30 godina nakon ujedinjenja Njemačke razlike u mirovinama na istoku, dakle području bivše Istočne Njemačke, i zapadu toliko velike.

U svakoj istočnonjemačkoj saveznoj pokrajini mirovina je niža nego na zapadu zemlje. To je zastrašujuće, rekao je političar Ljevice, stranke koja je proizišla iz režimske SED, stranke bivše Njemačke Demokratske Republike, i koja uglavnom uživa podršku na istoku zemlje.

Pellmann je istodobno kritizirao općenito visinu mirovina koje su po njegovu mišljenju jako preniske.

- 1370 eura za 40 godina rintanja! To je skandalozno malo, rekao je Pellmann.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!