21:10 / 21.01.2018.

Autor: HRT

Prosvjed stotina tisuća grčkih nacionalista - neće kompromis oko imena Makedonije

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Među prosvjednicima velika većina su pripadnici nacionalističkih skupina, kao i krajnje desne stranke Zlatna zora, poneki svećenici te izaslanstva iz dijaspore.
Stotine tisuća Grka prosvjedovale su u Solunu, prijestolnici grčke Makedonije. Protive se riječi Makedonija u budućem nazivu nekadašnje jugoslavenske republike, unatoč naporima Atene i Skoplja da diplomatskim putem riješe taj spor.

Među prosvjednicima velika većina su pripadnici nacionalističkih skupina, kao i krajnje desne stranke Zlatna zora, poneki svećenici te izaslanstva iz dijaspore.

Postoji samo jedna Makedonija i ona je u Grčkoj, to ime je grčko, mi smo Grci i Makedonija je naša domovima, tvrde tako sjeverni susjedi za korištenje imena grčke pokrajine Makedonije te polažu pravo i na grčki teritorij.

Zabrinjavaju ih stoga pojačani diplomatski napori Atene i Skoplja da se, uz posredovanje UN-a, u idućih pola godine napokon usuglase oko imena. Rješavanje 26 godina starog spora Makedoniji bi otvorilo vrata prema euroatlantskim integracijama.

Makedoniju je pod tim imenom dosad priznalo nekoliko zemalja, uključujući SAD, Kinu, Rusiju i Veliku Britaniju. Uz Grčku, većina europskih država službeno je naziva Bivšom Jugoslavenskom Republikom Makedonijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!