Prosvjednici u centru Budimpešte u znak podrške mađarskim učiteljima

05.10.2022.

22:42

Autor: M.M./HRT/Hina

Prosvjed učitelja u Budimpešti

Prosvjed učitelja u Budimpešti

Foto: Stringer / Reuters

Najmanje 10.000 mađarskih učenika, učitelja i roditelja u srijedu je blokiralo most u Budimpešti prije nego što su se okupili na trgu ispred parlamenta, u znak podrške učiteljima koji se bore za veće plaće i onima koji su dobili otkaz zbog prosvjeda.

Učitelji su pokrenuli kampanju pod nazivom "Želim podučavati" te su pozvali na građanski neposluh u svrhu povećanja plaća.

Skup u srijedu počeo je kad su učenici formirali lanac koji se protezao nekoliko kilometara kroz Budimpeštu i od jutra se pretvorio u najveći protuvladin prosvjed otkad je nacionalistički premijer Viktor Orban ponovno osvojio izbore u travnju.

Prosvjednici koji su nosili transparente na kojima je pisalo "Nemojte otpustiti naše učitelje" i "Ako želite zaviriti u budućnost, pogledajte škole sadašnjosti", zaposjeli su most u Budimpešti blizu parlamenta, blokiravši promet.

- Znam puno stvarno 'cool' i sjajnih učitelja koji ne dobivaju dovoljno novca za svoj rad i ljubav koju ulažu u svoju profesiju, rekla je Lujza Lukacs, 14-godišnja učenica koja je sudjelovala na prosvjedu, a koja je krenula u srednju školu prošli mjesec.

Sindikati su pozvali na nacionalni štrajk učitelja u srijedu. Nakon nacionalnog štrajka učitelja u siječnju 2022., vlada je ograničila pravo na prosvjede.

Prošli tjedan, nekoliko učitelja je izgubilo posao u srednjim školama u Budimpešti zbog sudjelovanja na prosvjedu.

- To je potpuno nepotrebno i apsurdno, rekao je Andras Farkas, još jedan učenik koji je sudjelovao u prosvjedu, kritizirajući Orbana, koji je studirao političku filozofiju na Oxfordu, zbog ignoriranja "poziva upomoć" učitelja.

Orban, koji od 3. travnja služi svoj četvrti mandat zaredom, suočava se s rastućim izazovom zbog loših ekonomskih pokazatelja.

Vlada je rekla da će učiteljima povećati plaće u trenutku kad Europska komisija otključa EU fond za oporavak namijenjen Mađarskoj koji je u zastoju zbog trajanja prijepora o vladavini prava.

Predsjednik parlamenta Laszlo Kover, viši član Orbanove vladajuće stranke Fidesz, rekao je u ponedjeljak HirTV-u da plaće učitelja zaostaju za prosječnim primanjima, no da prosvjed nije način kojim će se postići rješenje.

- Siguran sam da štrajk neće pomoći... kao što svatko zna da razina plaće nikako nije povezana s kvalitetom poučavanja u kratkom razdoblju, rekao je Kover.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!