09:31 / 15.02.2022.

Autor: Tihomir Vinković/HRT

Prosvjedi i jučer u Bruxellesu, nastavljaju se nekoliko dana

Iz Bruxellesa se javio Tihomir Vinković

Iz Bruxellesa se javio Tihomir Vinković

Foto: HRT / Julija Ogrodowski/Shutterstock

Protuepidemijski prosvjedi nastavljaju se diljem Europe. Francuska policija zaustavila je kamione prema Parizu, isto je učinila i belgijska policija koja je kamione tzv. Konvoja slobode blokirala nadomak Bruxellesu. Međutim, u tom se gradu i jučer prosvjedovalo, a prosvjedi će se nastaviti i idućih nekoliko dana. 


- Policija na parkiralištu stadiona Heysel preusmjerava vozila i prema informacijama novinara s terena, stanje je prilično zbunjujuće. U pripravnosti će biti i vojna policija, javlja iz Bruxellesa Tihomir Vinković.

Potvrdio je da je nadomak Bruxellesa ostalo oko 1.300 ljudi, ali i kazao kako je bilo prosvjeda u centru grada. Takvi se prosvjedi protiv COVID mjera od studenoga održavaju vikendima. U jučerašnjem prosvjedu sudjelovalo je stotinjak, do dvjestotinjak prosvjednika koji su nosili francuske zastave i zastave duginih boja. Pokušali su blokirati promet tijelima, ali je policija na njih krenula suzavcem. 

- Belgija je donijela zakon prema kojemu vozač vozila koje blokira promet može dobiti do deset godina zatvora, a ako to učini osoba može provesti nekoliko dana u pritvoru. Prosvjednika je jučer bilo malo, ali su bili glasni, kazao je Vinković. Dodao je kako su organizatori najavili nastavak prosvjeda nekoliko dana, jer se u Bruxellesu održava nekoliko važnih sastanaka. 

Napomenuo je da je Belgija država u kojoj je najviše ljudi umrlo od COVID-a ili s COVID-om, a da su im trenutno jedinice intenzivne njege popunjene 20 do 30 posto, te da su zato mjere ublažene. Stoga se vlasti pitaju "Čemu prosvjedi?".

Kako u Bruxellesu doživljavaju ukrajinsku krizu? 


Zaposlenici u europskoj administraciji, kaže Vinković - zbunjeni su širenjem dezinformacija o sukobu u Ukrajini. Tome pridonose kontradiktorne izjave dužnosnika o mogućoj invaziji Rusije. Zabrinutost uglavnom vlada oko dostupnosti i cijene energenata, dodaje.

Govoreći o inflaciji, porastu cijena energenata kazao je kako je prije deset dana najavljeno smanjenje PDV-a na energiju s 21 na 6 posto te uvođenje vaučera i plivajućih trošarina.

Iznio je podatak da u Italiji živi puno Ukrajinaca i oni od talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu traže oštrije i konkretnije reakcije, kako bi javnost znala što se točno događa. Također, dodao je Vinković - ukrajinski studenti u Belgiji razočarani su "mlakim izjavama koje dolaze iz Bruxellesa". 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!