08:01 / 29.08.2020.

Autor: T.V./Hina

Prosvjedi u Europi protiv "medicinske tiranije", u Berlinu 300 privedenih

Foto: Nikolaus Bader/Pixabay

Foto: Nikolaus Bader/Pixabay

Foto: - / -

Za poslijepodne su najavljeni i protuprosvjedi ali je nakon zabrane glavnog okupljanja pred Brandenburškim vratima upitno njihovo održavanje.
Tisuće protivnika nošenja zaštitnih maski i mjera zaštite protiv koronavirusa izašli su na ulice nekoliko europskih gradova, a na skupu u Berlinu privedeno je 300 osoba nakon sukoba pobornika krajnje desnice i policije.

Policija u Berlinu naredila je prekid prosvjeda protivnika mjera protiv pandemije koronavirusa zbog nepridržavanja pravila o nošenju maski i održavanja razmaka, priopćila je policija preko Twittera.

- Nažalost nam ne preostaje ništa drugo: organizatorima prosvjeda smo priopćili odluku o prekidu prosvjeda jer dosadašnja upozorenja nisu urodila pridržavanjem uvjeta za održavanje prosvjeda - priopćila je policija preko Twittera.

Berlinski gradski pročelnik za unutarnje poslove Andreas Geisel je rekao da je oko 200 osoba je privedeno ispred ruskog veleposlanstva nakon što su bacali kamenje i boce na policajce, i većina je kasnije puštena. Nitko nije ozlijeđen.

Prema podacima vlasti ukupno je oko 38.000 osoba sudjelovalo, većinom mirno, na skupu tijekom kojeg su organizatori pozvali na okončanje svih mjera protiv novog koronavirusa.

U Londonu je tisuću okupljenih na Trafalgar Squareu pozvalo na okončanje "medicinske tiranije", dok je u Zuerichu više od tisuću okupljenih tražilo "povratak sloboda".

U Parizu je između 200 i 300 okupljenih prosvjedovalo protiv obveze nošenja zaštitnih maski. Parižanka Sophie je izjavila da se došla boriti za "slobodu izbora".

Nakon što je sud ukinuo zabranu prosvjeda protivnika mjera protiv širenja pandemija koronavirusa što ga je prije nekoliko dana izdao grad Berlin, policija je objavila da će prosvjed biti toleriran jedino ako se sudionici budu pridržavali pravila o razmaku i nošenju zaštitnih maski što međutim nije bio slučaj.

- Pravilo o održavanju razmaka, usprkos višestrukom zahtjevu preko razglasa, nije poštivano - stoji u priopćenju.

Prije toga je policija broj sudionika procijenila na oko 18.000. Na prosvjed je pozvala inicijativa "Queerdenken 711" iz Stuttgarta ali i desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

Prosvjednici su u Berlin počeli stizati od ranog jutra,a u koloni su se mogle vidjeti mnogobrojne zastava Rusije, Njemačke ali i zastave Njemačkog carstva. Tražili su odlazak kancelarke Angele Merkel i ukidanje svih mjera borbe protiv koronavirusa a nosili su i transparente s članovima njemačke vlade u zatvoreničkim odorama.

Mediji javljaju o "miješanoj publici" među prosvjednicima: od čitavih obitelji do pripadnika ekstremne desnice.

Među prosvjednike protiv mjera borbe protiv širenja zaraze dosad su se ubacivali pripadnici krajnje desnice i tzv. Građana Reicha, pri čemu se radi o grupacijama koje negiraju postojanja SR Njemačke.

Za poslijepodne su najavljeni i protuprosvjedi ali je nakon zabrane glavnog okupljanja pred Brandenburškim vratima upitno njihovo održavanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!