Prosvjedi u Francuskoj i Grčkoj, u Danskoj koncert za 50 tisuća ljudi

12.09.2021.

14:58

Autor: Dražen Stefanov/T.V./Dnevnik/HRT

Prosvjedi u Grčkoj

Prosvjedi u Grčkoj

Foto: Alexandros Avramidis / REUTERS

Diljem Europe prosvjedi protiv restrikcijskih mjera uvedenih zbog pandemije. Više desetaka tisuća ljudi izašlo je na ulice Beča te više gradova u Nizozemskoj i Francuskoj. 

U Toulouseu se skupina nasilnika sukobila s prosvjednicima. Ozlijeđene su najmanje tri osobe. Francuzi još uvijek moraju pokazati COVID propusnicu kako bi ušli u kina, restorane, teretane ili muzeje. Protivnici cijepljenja pak marširali su Parizom.

- Ovdje sam jer ne želim da moji najbliži umru od cjepiva. Ne znam kakve posljedice mogu izazvati. Nisam antivakser, ali u ova cjepiva ne vjerujem. To je sve, reako je Rafael Pizem, Pariz, Francuska.

Prosvjedi u Grčkoj protiv obveznog cijepljenja zdravstvenih radnika i zaposlenih u socijalnim službama prekinuti su suzavcem i vodenim topovima.

- Došli smo ovdje kako bismo poručili vladi da nećemo zaustaviti našu borbu. Ismijavaju nas izmjenama koje dolaze s novim zakonom o radu koji je nedavno donesen ruku pod ruku s poslodavcima. Oduprijet ćemo se i nastaviti svoju borbu do kraja, poručio je George, Solun, Grčka.

Grčki prosvjedi protiv cijepljenja počeli su još u srpnju, nakon što je vlada najavila obvezno cijepljenje zdravstvenih radnika i osoblja u staračkim domovima. Gotovo 6 tisuća zdravstvenih radnika nedavno je suspendirano jer su propustili rok, određen do 1. rujna, kako bi dobili barem prvu dozu cjepiva.

- Epilog pandemije napisan je jasno - jedini odgovor na opasnost je cjepivo, a gospodarstvo i društvo se više neće gasiti i zatvarati, reako je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis

Na sjeveru Europe druga priča. U Danskoj su ukinute gotovo sve mjere pa je u Kopenhagenu održan koncert pred 50 tisuća gledatelja.

- Moram priznati da sam ugodno iznenađena. Doista je nevjerojatno biti ovdje. Ne mislim baš toliko o virusu, ali mi je i dalje na pameti. Divno je da se u ovom trenutku na jednom mjestu okupilo 50 tisuća ljudi, rekla je Anna Graff, medicinska sestra, Kopenhagen, Danska.

Na poticaj zdravstvenih službi organizatori koncerta postavili su u blizini stadiona i štand za cijepljenje protiv COVID-a, što je, kažu, još jedan način na koji danske vlasti pokušavaju mlade potaknuti na cijepljenje.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!