12:14 / 12.09.2019.

Autor: T.D./D.M./M.Š./HRT/Hina

Prosvjedna nota zbog spomenika D'Annunziju, četvorica uhićenih, petorica vraćenih

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske svoje nezadovoljstvo i zabrinutost diplomatskim je putem danas prenijelo talijanskoj strani.
Politički skandal u Trstu i Rijeci. U povodu 100. godišnjice zauzimanja Rijeke od strane paravojnih jedinica Gabriela Dannunzija, u Trstu je svečano otkrivena njegova skulptura. Kao što je poznato D'Annunzija se danas koristi kao simbol suvremenog talijanskog nacionalizma i neofašizma. Podizanje spomenika osudio je državni vrh, a talijanskom veleposlaniku uručena je prosvjedna nota. 

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Prosvjedna nota talijanskom veleposlaniku

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske najoštrije je osudilo podizanje spomenika Gabrieleu D'Annunziju u Trstu i talijanskom veleposlaniku uručilo prosvjednu notu. 

- Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju upravo na dan stote godišnjice okupacije Rijeke, 12. rujna. Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje godišnjice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država, već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima, stoji, među ostalim, u priopćenu MVEP-a.Četvorica uhićenih zbog talijanske zastave u Rijeci, petorici zapriječen ulaz 

- Na Guvernerovoj palači u Rijeci nepoznati počinitelji izvjesili su sinoć talijansku zastavu. Potvrdila je to i riječka policija, koja je nakon dojave u 6.45 reagirala i uklonila zastavu. Uz zastavu su pronađeni i propagandni materijali, koji za Rijeku i Hrvatsku, baš kao i zastava na Guvernerovoj palači, predstavljaju provokaciju.

Ispred Guvernerove palače policija je zatekla dvojicu talijanskih državljana u dobi od 19 i 20 godina s manjom zastavom Kraljevine Italije. Obojica su privedena i prekršajno sankcionirana, objavila je policija. Tijekom posljepodneva uhićena su još dvojica talijanskih državljana, u dobi od 55 i 19 godina, priopćila je policija.

Policija je kasno poslijepodne objavila da su još petorica Talijana sletjela u zračnu luku na Krku i zabranila im je ulazak u Hrvatsku. I kod njih su pronađene majice, razglednice i drugi predmeti s neprimjerenim sadržajem povezanim s današnjim privođenjima u Rijeci. Riječ je o osobama starosti 23, 56, 63, 70 i 74 godine koje su sletjele s dva manja zrakoplova.

Fotografiju zastava izvješenih na Guvernerovoj palači objavio je na Twitteru novinar Cristiano Puglisi. Na svom blogu objavio je priopćenje "misteriozne skupine Gli Idraulici (Vodoinstalateri)" u kojem tvrde da su "na stotu godišnjicu akcije u Rijeci željeli dokazati da još ima Talijana koji ne žele da njima vladaju marionetske vlade koje ne štite nacionalne interese". Objašnjavaju da se to odnosi na vlade Francesca Saveija Nittija iz doba Kraljevine Italije i D'Annunzijeve akcije te na današnju Giuseppea Contea, koje, kako ističu, zastupaju interese financijske elite.Plenković: Provokacije ovdje ne prolaze

- Osudili smo odluke lokalnih vlasti, iako se talijanska vlada od toga distancira, a osudili smo i provokacije koje su se odvile danas u Rijeci. Provokacije ovdje ne prolaze, sve vidimo, sve lovimo i ne dopuštamo da bilo tko na bilo koji način ne samo da ruši pravni poredak, nego da ruši dignitet ozbiljne, odgovorne države, rekao je premijer Andrej Plenković. Na pitanje ima li Hrvatska probleme sa svim susjedima u regiji - Srbijom, Slovenijom Italijom, odgovorio je da to nije baš tako. Ne vidie "da su se baš tako dobro proveli i jedni i drugi, mogu probati, pa dobiju odbijenicu i doviđenja", kazao je.Grabar Kitarović: Skandalozni spomenik razdora

- Hrvatsko-talijanska suradnja danas se temelji na vrijednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj kojemu se diže skandalozni spomenik razdora. Rijeka je bila i ostaje ponosni dio hrvatske domovine, a podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi, napisala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.Centar za suočavanje s prošlošću Documenta također je osudio postavljanje zastave Kraljevine Italije na Guvernerovu palaču u Rijeci.

Podizanje spomenika osudio i Gordan Jandroković

- Vidjeli ste i danas incident koji se dogodio u Rijeci. Talijanska iredenta izvjesila je talijansku zastavu. Dakle još jedan incident nakon onog kojeg smo imali sa Srbijom gdje su pokušali prošvercati jedanaest vojnika da bi onda obukli uniforme u Jasenovcu. Znači okruženje je složeno, okruženje je zahtjevno. Hrvatska mora imati stabilnu vlast i pozvao bih sve još jednom da se ponašaju ozbiljno i odgovorno, da se koncentriraju na ono što je važno za građane, izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.Tko je bio Gabriele D'Annunzio

Na današnji dan, 12. rujna, navršava se 100 godina otkad je D'Annunzio na poziv riječkih iredentista sa svojim paravojnim postrojbama crnokošuljaša umarširao u Rijeku i proglasio vlastitu nezavisnu državu, a taj je pohod, koji je uz klicanje dočekalo oko 30.000 tadašnjih Riječana, Benitu Mussoliniju bio inspiracija za fašistički marš na Rim 1922. Iako D'Annunzio s Trstom nema dodirnih točaka, tamošnje vlasti izdvojile su 340 tisuća eura za izložbu njegovih osobnih stvari u galeriji, a njegov kip u Trstu treći je takav spomenik u Italiji.

Krvavi Božić 1920. - kako je D'Annunzio napustio Rijeku?

D'Annunzio je prevratom zauzeo Rijeku i osnovao najneobičniju državu na svijetu, Talijansku Regenciju Kvarnera, u kojoj je bio prihvaćen homoseksualizam i u kojoj je on bio nedodirljivi vođa kojeg su posjećivali brojni poznati umjetnici. Ta neobična država, zanimljivo je, kao prva na svijetu priznaje Lenjinovu boljševičku Rusiju. Potrajao je taj cirkus sve do Božića. 

Izložbu "D'Annunzijeva mučenica - L'olocausta di D'Annunzio"

Guvernerova palača bila je D'Annunzijeva rezidencija, a s njezina balkona održavao je govore pred mnoštvom građana. U palači sada djeluje Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, koji danas otvara izložbu "D'Annunzijeva mučenica - L'olocausta di D'Annunzio".Ona donosi specifičan pogled na D'Annunzjiev boravak u Rijeci iz perspektive žena koje su živjele u Rijeci a nisu bile Talijanke, te životu u tim okolnostima, potom žena koje su dolazile za D'Annunzijem u Rijeku iz Italije te njegovih ljubavnica. Naziv mučenica za Rijeku parafraza je D'Annuzijeve sintagme, koji je taj izraz koristio u sasvim drugom kontekstu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!