Prosvjednici protiv mirovinske reforme blokirali ulaz u muzej Louvre

27.03.2023.

13:13

Autor: M.M./Hina/HRT

Prosvjednici protiv mirovinske reforme blokirali ulaz u muzej Louvre

Prosvjednici protiv mirovinske reforme blokirali ulaz u muzej Louvre

Foto: Horaci Garcia / Reuters

Sindikalni prosvjednici ogorčeni potezom predsjednika Emmanuela Macrona da podigne dob za odlazak u mirovinu u Francuskoj bez glasanja u parlamentu blokirali su u ponedjeljak ulaz u pariški muzej Louvre, čime su frustrirali mnoštvo posjetitelja.

Manji broj prosvjednika okupio se ispred staklene piramide Louvrea i mirno demonstrirao protiv plana da većina Francuza radi do 64 godine kako bi se uravnotežio mirovinski proračun. "U mirovinu sa 60 - radi manje da živiš dulje", pisalo je na jednom transparentu.

Red razočaranih turista provlačio se dvorištem muzeja.

- Ovo je smiješno, dolazimo sa svih strana svijeta sa svojom djecom u posjet muzeju i smiješno je da 20 ljudi blokira ulaz, rekao je Samuel, meksički turist.

Zaposlenici Louvrea bili su među prosvjednicima ispred slavnog muzeja. Posjetiteljima se obratila turistička vodičica Louvrea.

- Nadamo se da razumijete naše razloge, rekla je.

Prosvjednici su se okupili dan uoči 10. kruga štrajkova diljem zemlje i uličnih marševa, povremeno popraćenih nasiljem u francuskim gradovima zbog reforme mirovinskog sustava.

U odvojenom slučaju, pariška policija objavila je da provodi operaciju sprječavanja neovlaštenih okupljanja ispred Centra Pompidou, još jednog znamenitog muzeja u Parizu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!