22:12 / 27.03.2018.

Autor: D.P./Hina

Prosvjednici u Kataloniji blokirali ceste zbog Puigdemontova pritvaranja

foto: Twitter (@rosatalamas)

foto: Twitter (@rosatalamas)

Foto: - / -

U okršajima je lakše ozlijeđeno stotinjak ljudi, među kojima 23 policajca.
Interventna policija je izašla na teren kako bi raskrčila autocestu u Kataloniji kojom su promet zaustavili separatistički aktivisti prosvjedujući zbog toga što je u pritvoru u Njemačkoj zadržan bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont koji bi mogao biti izručen Španjolskoj.

Predvečer je više stotina ljudi koji su izvikivali "Sloboda za političke zatvorenike!" također prosvjedovalo blizu kolodvora u Barceloni na čijim je prilazima bio raspoređen velik broj pripadnika katalonske policije. "Nakon Puigdemontova uhićenja ne možemo ostati kod kuće", rekao je Daniel Larrotcha, 34-godišnji informatičar.

Prijepodne je policija intervenirala kako bi uklonila zapreku koju su rano ujutro na autocesti blizu Figuerasa, nedaleko od francuske granice, postavili desetci prosvjednika na poziv radikalne separatističke platforme, Odbora za zaštitu Republike (CDR).

Tijekom dana bile su blokirane i druge prometnice, pa tako nakratko i prilazi Barceloni, gdje su se tisuće prosvjednika sukobile s policijom. U okršajima je lakše ozlijeđeno stotinjak ljudi, među kojima 23 policajca. Bivši katalonski predsjednik kojeg je vlada u Madridu smijenila nakon jednostranog proglašenja katalonske neovisnosti 27. listopada, boravi u pritvoru u njemačkom gradu Neumuensteru. Ondje čeka odluku suda u Kielu, na sjeveru Njemačke, koji bi ga mogao izručiti španjolskom pravosuđu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!