13:02 / 03.10.2020.

Autor: M.M./Hina

Protupoplavna barijera obranila Veneciju od poplave

Foto: REUTERS/Manuel Silvestri

Foto: REUTERS/Manuel Silvestri

Foto: - / REUTERS

Sustav protupoplavnih barijera MOSE čije je stavljanje u funkciju bilo dugo odgađano i prvi put je danas upotrijebljen uspješno je obranio Veneciju od poplave.
Sustav protupoplavnih barijera MOSE čije je stavljanje u funkciju bilo dugo odgađano i prvi put je danas upotrijebljen uspješno je obranio Veneciju od visoke plime i donijelo olakšanje gradu u laguni koji godinama trpi poplave.

- Danas je sve suho, napisao je na Twitteru gradonačelnik Luigi Brugnaro uz riječi "Ponos i radost".

- Dramatične snimke nepogoda koje uzrokuje Alex   

Mreža od 78 jarko žutih barijera koje čuvaju ulaz u ranjivu venecijansku lagunu počela se podizati s morskog dna više od tri sata prije nego plima dosegne svoj maksimum.

Gradske vlasti predvidjele su plimu od 130 centimetara, što je znatno manje od razornog učinka iz studenog 2019., kada je razina vode dosegnula 187 cm i bila druga najveća poplava u povijesti tog grada. Međutim, i današnjih 130 centimetara uobičajeno bi, u slučaju da nije bio upotrijebljen sustav barijera, poplavio dijelove Venecije.

Kada je očekivani vrhunac vode bio dosegnut nešto iza podneva, slavni Trg sv. Marka koji prvi biva poplavljen, ostao je uglavnom suh. 

Više milijardi eura vrijedan projekt obrane protiv poplave, poznat kao MOSE (Modulo Sperimentale Elektromeccanico eksperimentalni elektromehanički modul), ublažiti posljedice nadolazeće oluje.

Osmišljen 1984., projekt MOSE je trebao proraditi 2011., ali je bio popraćen tipičnim talijanskim boljkama, korupcijom, premašivanjem troškova i kašnjenjima. Konačno je isproban u srpnju i inženjeri su ocijenili da je spreman za upotrebu kada je loše vrijeme.

Venecijanske poplave - "acqua alta" - uzrokuje niz čimbenika koji se dodatno pogoršavaju zbog klimatskih promjena, poput rasta razine mora, neuobičajeno visokih plima i povlačenje tla, zbog čega grad tone.

MOSE bi trebao zaštititi Veneciju od plima visokih do tri metra, što je znatno iznad sadašnjih rekorda "acquae alte", no neki stručnjaci strahuju da bi se stanje moglo pogoršati zbog rasta razine mora izazvanog klimatskim promjenama.
Foto: REUTERS/Manuel Silvestri

Foto: REUTERS/Manuel Silvestri

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!