Ministri obrane Hrvatske i Poljske: Bilateralna suradnja izvrsna, primjer drugima

12:57 / 10.01.2022.

Autor: Vijesti/HRT4/T.D.

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: Zeljko Lukunic / Pixsell

Ministri obrane Hrvatske i Poljske, Mario Banožić i Mariusz Blaszczak, složili su se da je bilateralna suradnja dviju zemalja odlična, osobito u području obrane te da može biti primjer drugim državama, priopćio je MORH.

Ministar obrane Banožić u dvodnevnom je službenom posjetu Poljskoj, a prvog dana se sastao s poljskim kolegom Blaszczakom.

Banožić je u prvom službenom posjetu toj zemlji istaknuo izvrsnu bilateralnu suradnju s Poljskom, strateškim saveznikom i partnerom u području obrambene suradnje.

- Uz suradnju u okviru NATO-a i EU-a, imamo izvrsnu bilateralnu suradnju, posebno na području specijalnih snaga, vojne policije i logistike, rekao je ministar Banožić, a njegov poljski kolega Blaszczak rekao je da je "bilateralna suradnja koja se odvija u okviru vježbi vojski dviju država odlična i može biti primjer drugim državama", navodi se u priopćenju.

Razgovarali su o sigurnosnoj situaciji u istočnoj Europi te u hrvatskom susjedstvu. Oba ministra vjeruju da su dijalog i diplomacija pravi put k smirenju situacije. Banožić i Balszczak istaknuli su da će Hrvatska i Poljska nastaviti jačati suradnju i u području vojnog obrazovanja.

Dio pripadnika hrvatske vojske znanja i vještine usavršavali su upravo u Poljskoj, a transformacijom Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti, otvaraju se dodatne mogućnosti za školovanje pripadnika poljskih oružanih snaga i poboljšanje suradnje u području obrazovanja, ističe se u priopćenju.

- Vezano za suradnju specijalnih snaga posebno ističem Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga u Zadru. U radu tog središta potporu nam pruža i poljska strana i to upućivanjem instruktora za specijalne zračne operacije, rekao je Banožić.

Hrvatski ministar istaknuo je značaj stalne prisutnosti hrvatskih snaga u Poljskoj u sklopu NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti.

Hrvatska vojska od listopada 2017. pridonosi borbenoj skupini pod zapovjedništvom SAD-a s bitnicom samohodnih višecijevnih lansera raketa. Ondje je sada 80 hrvatskih vojnika, a od 2017. do danas ukupno je u aktivnostima Ojačane prednje prisutnosti sudjelovalo 635 pripadnika hrvatske vojske koja će nastaviti pružati potporu saveznicima na ovom području, a od 2023. godine s bitnicom PzH 2000, dodaje se u priopćenju.

Banožić je s izaslanstvom položio vijenac i zapalio svijeću na Grobu neznanog junaka u Varšavi na Trgu Maršala Pilsudskog i upisao se u Knjigu počasti. Sutra će u pratnji našeg izaslanstva posjetiti 80 vojnika i vojnikinja 8. hrvatskog kontingenta koji su u sklopu NATO-ove aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti raspoređeni u vojarni Bemowo Piskie na sjeveroistoku zemlje, nedaleko od granice s Rusijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!