22:09 / 05.04.2018.

Autor: D.P./Hina

Puigdemont odluku o izručenju može čekati na slobodi

-

-

Foto: - / -

Visoki pokrajinski sud u Neumuensteru u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein donio je odluku po kojoj katalonski političar Carlos Puidgemont ne može biti izručen Španjolskoj.
Visoki pokrajinski sud u Neumuensteru u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein donio je odluku po kojoj katalonski političar Carlos Puidgemont ne može biti izručen Španjolskoj zbog optužbi za poticanje pobune nego eventualno zbog optužbi pronevjere te istodobno odredio puštanje katalonskog političara iz pritvora u kojem se nalazi od 25. ožujka.

Veselimo se zbog našeg klijenta, rekao je Puigdemontov odvjetnik Till Dunckel za agenciju dpa. On je napomenuo kako sada žele ispuniti sve uvjete suda za puštanje iz zatvora. Jedan od uvjeta je jamčevina u visini od 75.000 eura. Među daljnjim odredbama za puštanje iz pritvora je i uvjet da Puigdemont ne smije napuštati Njemačku, a dužan je prijaviti i svaku promjenu mjesta boravka.

Visoki pokrajinski sud Schleswig-Holsteina, gdje je katalonski političar 25. ožujka i uhićen nakon prelaska dansko-njemačke granice na temelju španjolskog uhidbenog naloga, odbacio je zahtjev Glavnog odvjetništva ove pokrajine koje je u utorak zaključilo da Puigdemont može biti izručen na temelju španjolske optužbe poticanja pobune.

Sud nije našao osnove po kojoj bi se kazneno djelo pobune moglo poistovjetiti s njemačkim kaznenim djelom veleizdaje, zaključio je sud u Neumuensteru. Sud je zaključio da ne postoje osnove za njegovo izručenje na temelju te optužbe nego samo na temelju optužbe za pronevjeru. S obzirom da se radi o optužbi manje težine nego kad je u pitanju pobuna, Puigdemont odluku o izručenju može čekati na slobodi.

Međutim i po pitanju optužbe za korupciju, tj. pronevjeru, Visoki pokrajinski sud treba dodatne informacije od španjolskih vlasti. Sud je istodobno došao do zaključka da Puigdemontu u Španjolskoj ne prijeti politički progon. Katalonski političar je uhićen na putu iz Finske prema Belgiji gdje živi od prošle jesen nakon što su španjolske vlasti nakon referenduma o neovisnosti Katalonije protiv njega podigle optužbu za organizaciju pobune.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!