12:44 / 22.01.2018.

Autor: HRT

Puigdemont službeno kandidat za premijera Katalonije

-

-

Foto: - / -

"Svjestan sam njegove osobne i pravne situacije, no on je apsolutno legitimni kanidat za predsjednika vlade", rekao je Roger Torrent novinarima u Barceloni.
"Carles Puigdemont, koji se posljednja tri mjeseca nalazi u inozemstvu, jedini je kandidat za predsjednika katalonske vlade te će o njegovu imenovanju idućih dana glasovati parlament u Kataloniji", rekao je novi predsjednik tog parlamenta Roger Torrent.

Torrent, član Katalonske republikanske ljevice (ERC) koja podupre neovisnost Katalonije, izabran je prošli tjedan za predsjednika parlamenta. Nakon toga se sastao s predstavnicima svih stranaka.

Torrent je izrazio želju za susretom sa španjolskim premijerom Marianom Rajoyem, koji treba dati mandat za sastavljanje vlade u Kataloniji. Rajoy je posljednjih dana odlučno odbacio mogućnost da Puigdemont, optužen u Španjolskoj za pobunu protiv države, bude predsjednik vlade pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika.

Glasovanje u katalonskom parlamentu očekuje se 31. siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!