Puigdemont u Europskom parlamentu, Španjolska traži ukidanje imuniteta

13.01.2020.

11:38

Autor: V.K./Hina

default error photo
Bivši članovi katalonske vlade Carles Puigdemont i Toni Comín, optuženi u Španjolskoj zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije, po prvi put će sudjelovati na sjednici Europskog parlamenta, šest mjeseci nakon što su izabrani.
Bivši članovi katalonske vlade Carles Puigdemont i Toni Comín, optuženi u Španjolskoj zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije, po prvi put će sudjelovati na sjednici Europskog parlamenta, šest mjeseci nakon što su izabrani.

Sudac španjolskog Vrhovnog suda, Pablo Llarena, zatražio je od Europskog parlamenta da im ukine imunitet kako bi ih Belgija mogla izručiti u Španjolsku, gdje im želi suditi.

Puigdemont i Comín nalaze se u Belgiji od listopada 2017., nakon što su u Barceloni sudjelovali u samoproglašenju republike Katalonije. Ona nije zaživjela u stvarnosti, no bivši predsjednik vlade Puigdemont iz mjesta Waterloo, udaljenog 20 kilometara od Bruxellesa, vodi međunarodnu kampanju u cilju organiziranja novog referenduma i odcjepljenja od Španjolske.

On i Comín, bivši dužnosnik zadužen za zdravstvo, na izborima 26. svibnja postali su zastupnici Europskog parlamenta. No parlament u Bruxellesu bio im je odbio izdati akreditacije, čime nisu stekli status eurozastupnika.

U prosincu je Sud Europske unije presudio kako je njihov suradnik Oriol Junqueras, bivši potpredsjednik katalonske vlade, treba biti pušten iz španjolskog pritvora kako bi preuzeo mjesto u Europskom parlamentu. Junqueras je također bio izabran na izborima.

Nakon te presude su Puigdemont i Comín ponovo zatražili akreditacije, koje su im 20. prosinca odobrene. Time su postali članovi Europskog parlamenta i dobili zastupnički imunitet. Na temelju tog imuniteta belgijski sudac je ovaj mjesec poništio europski uhidbeni nalog iz Španjolske.

U ponedjeljak bi Puigdemont i Comín trebali sudjelovati na svojoj prvoj sjednici u Europskom parlamentu gdje u nadolazećim mjesecima namjeravaju promovirati ideju samostalnosti Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku, koja ostvaruje 19 posto španjolskog BDP-a.

U Kataloniju se ne mogu vratiti jer bi stupanjem na španjolsko tlo bili uhićeni.

Španjolski sudac Llarena u petak je od Europskog parlamenta zatražio ukidanje njihovog zastupničkog imuniteta. Isti dan je Europski parlament prihvatio zahtjev Španjolske te ukinuo zastupnički imunitet Oriolu Junquerasu.

Junqueras je u listopadu 2017. ostao u Barceloni, nakon čega je saslušan na sudu u Madridu pa pritvoren, zbog čega nije mogao preuzeti mjesto zastupnika u Europskom parlamentu. Prije tri mjeseca je osuđen na 13 godina zatvora zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije i proglašenja republike.

On je jedan od devetero katalonskih dužnosnika osuđenih u Madridu na kazne zatvora od 9 do 13 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!