18:17 / 08.10.2020.

Autor: I.D./HINA

Putnici iz EU od 2021. u Britaniju ponovo s putovnicama

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Britanska vlada se odlučila na povratak na putovnice tvrdeći da su osobne iskaznice manje sigurne.
Vlada Velike Britanije u četvrtak je objavila da će putnicima iz Europske unije od 2021. za ulazak u zemlju biti ponovo potrebna putovnica.

Građanima Europske unije će za ulazak u Veliku Britaniju, umjesto osobne iskaznice koja i dalje vrijedi između preostalih 27 članica Unije, od listopada 2021. ponovo biti potrebna putovnica, objavljeno je u glasilu vlade "The Border Operating Model".

Novo pravilo također se odnosi i na posjetitelje iz Švicarske, Islanda, Norveške i Lihtenštajna. Britanska vlada se odlučila na povratak na putovnice tvrdeći da su osobne iskaznice manje sigurne.

Britanija je službeno napustila EU krajem siječnja i trenutno se nalazi u prijelaznom razdoblju do kraja godine tijekom kojega se malo toga promijenilo u praktičnom smislu.

Europsko unutarnje tržište i carinsku uniju bi trebala napustiti 1. siječnja, ali treba još zaključiti trgovinski sporazum s blokom 27-orice. Ako dvije strane ne postignu taj sporazum, postoji prijetnja ozbiljnog poremećaja u opskrbi i poslovanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!