Racija u Njemačkoj zbog pranja novca i pomaganja terorizma

06.10.2021.

13:38

Autor: V.K./HRT/Hina

Akcija policije

Akcija policije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemačka policija je u srijedu izvršila pretrese u nekoliko desetaka objekata na zapadu i sjeveru zemlje i uhitila deset osoba osumnjičenih za pranje novca i financiranje terorističkih organizacija.


U akciji koja u srijedu još uvijek traje, prema priopćenju policije sudjeluje preko 1.000 policajaca među kojima su i pripadnici specijalnih jedinica.

Akcija je izvršena po nalogu državnog odvjetništva u Duesseldorfu, koje vodi istragu protiv članova tzv. havala-mreže kojom se ilegalnim transferima novac iz zapadne Europe, pretežito iz Njemačke i Nizozemske, prebacuje na račune u Siriji i Turskoj.

Ovakve uplate su u Njemačkoj dozvoljene samo preko kontroliranih bankarskih mreža, što kod tzv. havala-transakcija nije slučaj.

Transfer novca koji, kako javlja javni servis WDR, uglavnom potječe iz kriminalnih djelatnosti poput krijumčarenja droge, obavlja se i tzv. nemonetarnim putem, pri čemu se u Njemačkoj kupuju velike količine zlata koje se krijumčare u Tursku i Siriju i tamo prodaju.

Materijalni transfer se obavlja i putem kupovine teretnih vozila na zapadu Europe, koja se zatim uz profit prodaju u Turskoj i na Bliskom istoku. Zbog toga je i današnji pretres bio usredotočen i na nekoliko špedicijskih poduzeća na sjeveru i zapadu Njemačke.

Vlasti su do otkrića mreže došli slučajno prošle godine prilikom jedne prometne kontrole tijekom koje su, u prtljažniku automobila jednog Sirijca i jednog Nijemca koji je prešao na islam, pronašli neprijavljenih 300.000 eura.

Obojica su optužena da su opranim novcem pomagali postrojbe Islamske države u Siriji te kasnije pripadnike ekstremističke skupine Al Nusra.

No najveći dio opranog novca je, kako javlja WDR, služio "privatnom bogaćenju pojedinaca", a ne financiranju terorističkih skupina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!