09:01 / 24.05.2018.

Autor: M.M./HRT

Radoš: Mi sustavno odgađamo i kasnimo sa najvažnijim reformama

-

-

Foto: - / -

Hrvatska prema najnovijem izvješću Europske komisije najlošije od svih država provodi strukturne reforme.
Hrvatska prema najnovijem izvješću Europske komisije najlošije od svih država provodi strukturne reforme. EK je predložila četiri nove preporuke za Vladu, no to su zapravo stare preporuke koje nismo ispunili. Komisija, među ostalim, smatra da treba uvesti porez na nekretnine, na tome Bruxelles inzistira, a hrvatske vlade to uporno ignoriraju. O ovoj temi u Studiju 4 govorili su Dubravka Šuica, parlamentarka EU-a i Jozo Radoš, također parlamentarac.

Radoš je rekao da porez na nekretnine nije presudan. On bi omogućio bolju komunikaciju, lakše prenošene nekretnina i time življi gospodarski život, ali nije presudan. Međutim, ne može Vlada već godinama izbjegavati donijeti reforme na svim ostalim područjima. Gotovo nema ni jednog područja koje je Komisija navela da se zadnjih 10-ak godina nešto ozbiljno dogodilo.

Šuica je rekla da bi porez na nekretnine bio udar na građane jer hrvatski građani posjeduju veliki broj nekretnina. Vjerujem da će Vlada tomu pristupiti vrlo oprezno i selektivno i nisam uvjerena da će to biti prva reforma koju će provesti. Ima puno drugih stvari kojima se Vlada bavi i puno drugih reformi na kojima radi kao npr. javna uprava. To je ključni problem u Hrvatskoj.

Dodala je da je ova Vlada došla s planom reformi, međutim, zatekli su nas događaji koje nismo očekivali. Ova godina 2018. najavljena je kao godina reformi i vjerujem da će Andrej Plenković i Vlada ozbiljno prionuti na ispunjavanje ovih preporuka.

Radoš je istaknuo da je najčešća riječ u preporukama EK odgađanje i kašnjenje. Mi sustavno odgađamo i kasnimo s najvažnijim reformama. Ako i sljedeće godine stajališta Komisije budu ista i ako se Hrvatska nađe u sustavu posebnog praćenja, onda će to sigurno biti odgovornost Vlade Andreja Plenkovića. Neće se ništa dogoditi, Hrvatska će i dalje biti tu gdje je, ali sve će više stagnirati i biti na dnu razvoja.

Šuica je dodala da se djelomično slaže s Radošem, ali da je ona optimističnija i ne vjerujem da će Hrvatska tonuti. Dapače, najavljene su reforme. Neke reforme su u tijeku i ne sumnjam da će Vlada ozbiljno prionuti rješavanju ovih problema.

Komentirajući mirovinsku reformu, Šuica je rekla da bi tu hrvatski građani bili u raskoraku s preporukama EK jer što kasnije građani odlaze u mirovinu, to je manje radnih mjesta. Tu treba naći neki balans, rekla je.

Radoš je istaknuo da ne treba zbog svega ovoga dramatizirati, ali da je činjenica da na cijelom sektoru javne uprave Hrvatska već godinama ne vuče prave poteze. Ne moramo odabrati hitno rješavanje pitanja poreza na nekretnine ni mirovinskog sustava ako je to politički komplicirano, ali ne može javna uprava i lokalna samouprava ni pitanje obrazovanja ni ostala pitanja stalno biti gurana pod tepih. Ako tako nastavimo, doista nećemo daleko doći, zaključio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!