21:34 / 10.08.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Raspala se koalicijska vlada u Poljskoj

Raspala se koalicijska vlada u Poljskoj

Raspala se koalicijska vlada u Poljskoj

Foto: David Zuchowicz/Agencja Gazeta / Reuters

Jedna od triju stranaka na vlasti u Poljskoj objavila je u utorak da izlazi iz konzervativno-nacionalističke koalicije pošto je premijer razriješio dužnosti njezina čelnika.

- Izlazimo iz koalicije uzdignute glave, moja ostavka je kraj Ujedinjene desnice i raspad koalicije, rekao je novinarima Jaroslaw Gowin, čelnik stranke Sloga, jedne od triju stranaka koje sudjeluju u koaliciji na čelu sa strankom Pravo i pravda (PiS), pošto ga je premijer Mateusz Morawiecki smijenio s dužnosti potpredsjednika vlade.

Stranka Jaroslawa Gowina ima 10 zastupnika u donjem domu parlamenta pa bi njegova smjena mogla dovesti do gubitka većine u vlasti.

Rekao je da je za smjenu doznao iz medija pošto je glasnogovornik vlade Pjotr Mueller objavio tu informaciju na tiskovnoj konferenciji.

Da bi zadržao većinu, PiS će sada morati računati na zastupnike drugih stranaka, napose krajnje desnice.

Objavljujući informaciju o ostavci, glasnogovornik vlade je zamjerio Gowinu da se nije dovoljno zauzimao za veliku gospodarsku reformu. Jaroslaw Gowin pak misli da reforma, uglavnom porezna, najviše pogađa srednji sloj.

- Rekli smo da Ujedinjena desnica neće povećavati poreze. No nacrt poreznog zakona koji je premijer Mateusz Morawiecki nedavno iznio, ne znači samo drastično povećanje poreza za poduzetnike, nego i za čitavu srednju klasu, rekao je novinarima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!