13:21 / 26.02.2018.

Autor: IB/Hina

Raspisani natječaji za dodjelu 10,1 mlrd. kuna iz EU-ovih fondova

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministarstvo je pozvalo sve zainteresirane da prijave svoje ideje i osiguraju realizaciju projekata koji će biti sufinancirani nepovratnim sredstvima.
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a izvijestilo je da je raspisano 50 natječaja za dodjelu gotovo 10,1 milijardu kuna iz EU-ovih fondova za projekte iz poljoprivrede, poduzetništva, obrazovanja, energetike, prometa, socijale i zaštite okoliša. Zainteresirane poziva da prijave svoje ideje i osiguraju realizaciju projekata koji će biti sufinancirani nepovratnim sredstvima.

"S obzirom na rastući interes za korištenje novca iz EU-ovih fondova, poduzeli smo nekoliko važnih poteza kako bismo poboljšali učinkovitost i korisnicima olakšali pristup do raspoloživih sredstava. Kroz natječaje koje provodimo financirat će se brojni projekti čija će realizacija omogućiti kvalitetniji zdravstveni sustav, razvoj poduzetništva i poljoprivrede, veću zaposlenost žena, kvalitetniju prometnu infrastrukturu i bolji sustav zaštite okoliša", ističe u priopćenju ministrica Gabrijela Žalac.

Gotovo dvije milijarde kuna iz EU-ovih fondova na raspolaganju je za natječaje u sektoru zdravstva. Tako je za natječaj "Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama" na raspolaganju 1,3 milijarde kuna, a za specijalističko usavršavanje doktora medicine 187 milijuna.

U sektoru socijalne skrbi raspisani su natječaji preko kojih se dodjeljuje više od 1,7 milijardi kuna iz EU-ovih fondova. Primjerice, 401 milijun kuna dostupan je u sklopu natječaja "ZAŽELI Program zapošljavanja žena".

U sektoru poljoprivrede trenutačno se provode natječaji vrijedni više od 800 milijuna kuna. Gotovo 360 milijuna kuna dodjeljuje se za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, a za razvoj poduzetništva raspisani su natječaji vrijedni više od 300 milijuna kuna.

U financijskom razdoblju od 2014. do 2020. Hrvatska ima na raspolaganju gotovo 80 milijardi kuna iz EU-ovih fondova. Projekti se ugovaraju do 2020., ali novac koji nam je dostupan moći će se isplaćivati sve do kraja 2023. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!