20:33 / 08.06.2021.

Autor: Jasna Paro/Dnevnik/HRT/IMS

Uoči glasovanja Europskog parlamenta o Covid potvrdama

Rasprava u Europskom parlamentu

Rasprava u Europskom parlamentu

Foto: HRT / HTV

Europski parlament na sjednici u Strasbourgu posljednji put je, prije večerašnjeg glasovanja, raspravljao o europskim Covid potvrdama. 

- Večeras doista ne bi trebalo biti iznenađenja. Ta je tema prošla nekoliko krugova - razgovori po odborima, političkim klubovima zastupnika, kazala je novinarka HTV-a Jasna Paro.  

Parlament je od samog početka bio zagovornik ukidanja restriktivnih mjera i vraćanje slobode kretanja u EU.

- Današnja je rasprava gotovo jednoglasno bila unisona podrška digitalnoj COVID potvrdi koja će se od sutra zvati Europska COVID potvrda, dodala je. 

Kako kaže, neki su zastupnici isticali simboliku današnjeg dana kada se parlament nakon više od godinu dana vratio u Strasbourg i činjenice da je jedna od prvih odluka o ponovnoj slobodi kretanja u EU.

- Dodalo se kako je parlament uspio u europsko zakonodavstvo unijeti nešto što je bilo isključivo u nadležnosti država članica, a to je prelazak nacionalnih granica, rekla je i istaknula da to ne bi bilo moguće bez kompromisa i političke volje.

Od 01. srpnja, svaki građanin EU će imati pravo da se uz COVID dokument slobodno može kretati unutar EU i da će sve države članice imati obvezu takav dokument priznavati i izdavati.

- Ono što je posebno važno - rasprava je bila vrlo konstruktivna i očekujem da parlament snažno podrži ovaj novi način putovanja koji će olakšati svim našim građanima zapravo prelaženje nevidljivih granica koje su ipak postojale, moramo priznati, naglasila je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!