14:18 / 07.02.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Rasprava o ublažavanju mjera u Njemačkoj

Njemačka zastava

Njemačka zastava

Foto: Henriik / Shutterstock

U Njemačkoj se razvila rasprava o mogućem ublažavanju mjera u borbi protiv pandemije COVID-a, a ministar zdravstva Karl Lauterbach u ponedjeljak je najavio popuštanja još uoči Uskrsa. Za 16. veljače planiran je sastanak predstavnika saveznih vlasti i saveznih pokrajina na kojem bi trebalo biti odlučeno o konkretnim daljnjim koracima.

- Mislim da bi još prije Uskrsa mogli ublažiti mjere. U to sam uvjeren, rekao je ministar zdravstva Karl Lauterbach u razgovoru za dnevni list Bild.


Dodao je kako bi u ovom trenutku, s obzirom na velik broj zaraženih, bilo neodgovorno popuštati mjere.


- To bi bilo dolijevanje ulja u vatru, izjavio je ministar zdravstva.


Za 16. veljače planiran je novi sastanak predstavnika saveznih vlasti i saveznih pokrajina na kojem bi trebalo biti odlučeno o konkretnim daljnjim koracima.

Na posljednjem sastanku, 24. siječnja, dogovoreno je da se do sljedećeg sastanka sastavi plan postupnog otvaranja.


Neke savezne pokrajine već su počele s blagim popuštanjima.


U saveznoj pokrajini Hessen od ponedjeljka se ukida pravilo ulaska u trgovine samo za cijepljene i one koji su preboljeli COVID-19, a u pokrajini Schleswig-Holstein ukidanje te mjere stupa na snagu u srijedu.


U saveznoj pokrajini Baden-Wuerttemberg radi se na prijedlozima postupnog ublažavanja mjera od kraja veljače.


Iz Bavarske stižu signali o prvom popuštanju mjera. Kako javlja javni servis Bayerische Rundfunk, bavarski premijer Markus Soeder najavio je ublažavanja u ugostiteljskom sektoru.


To se prije svega odnosi na ukidanje sadašnjeg ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata, kojima je rad omogućen samo do 22 sata. Istodobno se povećava dopušteni broj posjetitelja na kulturnim priredbama. Ubuduće bi kina i kazališta mogla biti popunjena do 75 posto kapaciteta, umjesto dosadašnjih 50.

Predsjednik Svjetskog saveza liječnika Frank Ulrich Montgomery kritizirao je različiti pristup mjerama među saveznim pokrajinama te zatražio bolju komunikaciju između saveznih i pokrajinskih vlasti.

On je rekao da za mjere poput ukidanja 2G pravila u trgovinama, koja ulaz dopuštaju samo cijepljenim osobama i onima one koje su preboljele COVID, potrebno više znanstvenih dokaza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!