21:13 / 01.05.2018.

Autor: I.B./HRT

Rasprava o pritužbi Slovenije

-

-

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković rekao je kako se nada da će nakon izbora u Sloveniji potkraj lipnja - razgovori o rješavanju graničnog problema početi na ozbiljnim temeljima.
Sutra će se u Bruxellesu održati rasprava o pritužbi Slovenije Europskoj komisiji da Hrvatska neprovođenjem arbitražne odluke o granici - krši europsko pravo.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako se nada da će nakon izbora u Sloveniji potkraj lipnja - razgovori o rješavanju graničnog problema početi na ozbiljnim temeljima.

Nas će predstavljati naša državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova i neki stručnjaci i profesori, koji će jasno izložiti hrvatski stav, a to je da nikakvog kršenja europskog prava nema. Šaljemo još jednom poruku Sloveniji - želimo rješiti ovaj bilateralni problem, rekao je hrvatski premijer.

I dalje stižu kazne za ribarenje, Slovenija nudi naknade za preseljenje

U Savudrijskoj vali bila je naša novinarka Klara Dujmović. Provjerila je prelaze li istarski ribari, koji su vezani za obitelji koje žive u Sloveniji i Italiji, uopće granicu na kopnu? I dalje im stižu kazne iz Slovenije za ribarenje do sredine zaljeva. Što s njima? Tko će ih platiti?

Slovenija i dalje nudi novčane naknade stanovnicima u pograničnim zonama da se presele iz područja koja su arbitražnom odlukom ostala u Hrvatskoj. Koliko će ih se preseliti? Zainteresirani imaju vremena podnijeti molbu do kraja godine. Doznajemo da će ponudu prihvatiti i djeca kontroverznog Joška Jorasa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!