Razotkrivena najveća europska prijevara s PDV-om

29.11.2022.

23:41

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Razotkrivena najveća europska prijevara s PDV-om

Razotkrivena najveća europska prijevara s PDV-om

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Ured europskog javnog tužitelja, u suradnji s agencijama za provođenje zakona - u 14 država članica Europske unije, proveo je golemu akciju u kojoj su, kako kažu, razotkrili najveću europsku prijevaru s PDV-om, koja se temelji na prodaji popularne elektroničke robe. Procijenjena šteta koja se istražuje u sklopu operacije Admiral trenutačno iznosi 2 milijarde 200 milijuna eura. 

Među oštećenim zemljama je i Hrvatska, ali zasad nije poznato na koji je način zahvaćena tom prijevarom. Istragom je obuhvaćeno gotovo 9.000 pravnih subjekata i više od 600 fizičkih osoba.

"Kompanija 1 bi kompaniji 2 preko granice prodavala elektroničke proizvode, bez obveze plaćanja poreza. Kompanija 1 zatim bi dostavila robu u skladišta, a kompanija 2 prodavala bi tu robu putem interneta. Kupci iz EU-a naručivali su robu online, plaćali porez na svoje pošiljke i dobivali naručenu robu. Kompanija 2 zatim bi poslala fakture internetskim trgovinama koje su prodavale robu, a od njih bi primala novac, uključujući sredstva za porez. Novac bi zatim kompanija 2 uplatila na offshore račune i nakon toga bi se ugasila", stoji u priopćenju Ureda europskog javnog tužitelja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!