16:50 / 08.10.2019.

Autor: T.D./HRT

Razotkrivena najveća operacija krijumčarenja drogom ikada u Velikoj Britaniji

Ilustracija: Pixabay

Ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Obim trgovine droge je utvrđen nakon presretanja u rujnu 2018. triju tereta od 351 kg kokaina, 92 kg heroina, 250 marihuane i 1850 tona hašiša ukupne vrijednosti 38 milijuna funti.
Trinaest muškaraca uhićeno je u utorak u Velikoj Britaniji u sklopu istrage o najvećoj trgovini drogom ikada otkrivenoj u toj zemlji, objavila je britanska Agencija za borbu protiv organiziranog kriminala (NCA).

Ti muškarci stari između 24 i 59 godina osumnjičeni su za pripadnost britanskom ogranku međunarodne kriminalističke skupine. Oni su prokrijumčarili iz Nizozemske više od 50 tona heroina, kokaina i marihuane vrijedne više milijarda funta koristeći fiktivne nizozemske i britanske tvrtke, precizira NCA u priopćenju.

Obim te trgovine droge je utvrđen nakon presretanja u rujnu 2018. triju tereta od 351 kg kokaina, 92 kg heroina, 250 marihuane i 1850 tona hašiša ukupne vrijednosti 38 milijuna funti (42,3 milijuna eura) u preprodaji.

NCA drži da je više puta droga bila unijeta u Veliku Britaniju između veljače 2017. i listopada 2018. skrivena među povrćem i sokovima na teretnim brodovima do britanskih luka.

- Vjerujemo da su ti muškarci bili upleteni u najveću ikada otkrivenu operaciju u Veliku Britaniju unijeli tone smrtonosne droge podijeljene kriminalističkim skupinama diljem zemlje, komentirala je Jayne Lloyd, regionalna istražiteljica u NCA.

- U suradnji s nizozemskom policijom vjerujemo da smo razotkrili putanje opskrbe, dodala je.

U sklopu te istrage u travnju su uhićena četiri muškarca i dvije žene u Nizozemskoj na temelju europskih uhidbenih naloga. Oni čekaju izručenje u Veliku Britaniju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!