Realne plaće u eurozoni niže nego prije pandemije

09.01.2023.

14:03

Autor: Hina/HRT/R.S.

Euro službena valuta RH

Euro službena valuta RH

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Realne plaće u eurozoni znatno su niže nego u pretpandemijskom razdoblju i vjerojatno će se još više smanjiti u idućim mjesecima zbog brzog rasta cijena, upozorila je Europska središnja banka. 

Pandemija je izazvala velike poremećaje na tržištu rada zbog strogih mjera suzbijanja virusa i potražnje za radnom snagom, posebno u sektorima u bliskom kontaktu s kupcima.


Nagli oporavak gospodarstva nakon ublažavanja mjera i nestašica radne snage potaknuli su snažan rast plaća, u usporedbi s povijesnim trendovima, posebno u sektoru skrbi, transporta i ugostiteljstva, naglašava ECB.


Još u 2020. realne i nominalne plaće rasle su gotovo identičnim tempom, što se naglo promijenilo u prvom tromjesečju 2021. kada su cijene počele rasti ubrzanim tempom, podsjećaju.


- U početnoj fazi pandemije inflacija je bila vrlo niska, odražavajući slabe cjenovne pritiske, značajan negativan utjecaj cijena energije i ostale faktore, poput privremenog smanjenja neizravnih poreza radi poticanja gospodarstva, podsjeća ECB.


U 2021. inflacija je ubrzala zbog poskupljenja energije i problema u nabavi dobara i usluga u okruženju otvaranja gospodarstva nakon ukidanja pandemijskih ograničenja, a rezultat je bio sve dublji jaz između realnih i nominalnih plaća.


Nominalne plaće porasle su slabije od potrošačkih cijena pa se kupovna moć građana smanjila i u drugom tromjesečju prošle godine bila oko 3,6 posto niža nego u četvrtom tromjesečju 2019., neposredno prije početka pandemije COVIDA-19, utvrdio je ECB u Ekonomskom biltenu.


Realne plaće sada su znatno niže no što su bile prije pandemije i vjerojatno će se dodatno smanjiti u idućim mjesecima, zaključuje ECB u članku.


- To bi moglo potaknuti sindikate da u idućim rundama pregovora zahtijevaju veća povećanja plaća, posebno u sektorima s nižim plaćama, nagađaju u ECB-u.


Procjenjuju da će nominalne plaće vrlo snažno rasti i u idućim tromjesečjima, u usporedbi s povijesnim razinama.


- To odražava robusna tržišta rada na koja do sada nisu u većoj mjeri utjecali usporavanje gospodarstva, podizanje minimalnih plaća i blago približavanje plaća visokim stopama inflacije.


U srednjoročnoj perspektivi rast plaća trebalo bi zakočiti očekivano usporavanje gospodarstva i neizvjesni gospodarski izgledi, prognoziraju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!