17:52 / 26.01.2022.

Autor: HRT/V.G.

Austrijska ministrica: Hrvatski ulazak u Schengen važan za EU

Radni posjet Austriji

Radni posjet Austriji

Foto: Izvor / Hrvatski sabor

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, u sklopu dvodnevnog posjeta Republici Austriji, održao je u Beču sastanak sa saveznom ministricom za Europsku uniju i Ustav Republike Austrije Karoline Edtstadler.

Uvodno je potpredsjednik Sabora Reiner zahvalio Austriji na pomoći nakon potresa koji su zadesili Hrvatsku pretprošle godine.

 - Cijenimo takve znakove solidarnosti i prijateljstva austrijske države i njezinih građana, rekao je i dodao kako u svijetlu obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostavljanja diplomatskih odnosa s Republikom Austrijom, Hrvatska zahvaljuje za dosadašnju potporu i suradnju.

Dužnosnici su se složili kako su odnosi između Hrvatske i Austrije tradicionalno vrlo prijateljski i bliski te da dvije države uspješno surađuju u mnogim područjima od zajedničkog interesa, poput gospodarstva, europskih i vanjskopolitičkih tema, te po pitanju proširenja Europske unije.

- Jače pozicioniranje unutar Europske unije, pristupanje Schengenskom prostoru i eurozoni te članstvo u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) među najvažnijim su vanjskopolitičkim prioritetima Hrvatske rekao je Reiner i zahvalio Austriji na kontinuiranoj podršci u ovim pitanjima.

Ministrica Edtstadler ponovila je austrijsku podršku ulasku Hrvatske u Schengenski prostor istaknuvši pritom da je to važno sigurnosno pitanje ne samo za Hrvatsku, već i za Europsku uniju.

U nastavku razgovora potpredsjednik Sabora Reiner rekao je kako je europski put zemalja Zapadnog Balkana također jedan od hrvatskih vanjskopolitičkih prioriteta, no uz striktno ispunjavanje svih uvjeta za članstvo koje je i Hrvatska morala ispuniti prilikom procesa pristupanja.

Sugovornici su razgovarali i o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini te o položaju Hrvata u toj zemlji. Akademik Reiner rekao je kako Hrvatska aktivno promiče poštivanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, uključujući i hrvatski narod. Objasnio je ministrici problematiku trenutnog izbornog zakona u toj zemlji te je ona iskazala interes za daljnje postupke po ovome pitanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!