Rekordni brojevi novozaraženih diljem Europe

08.10.2020.

17:01

Autor: HRT/Hina

default error photo
Niz europskih zemalja je uz Hrvatsku zabilježio rekordan broj novozaraženih koronavirusom
Niz europskih zemalja je uz Hrvatsku zabilježio rekordan broj novozaraženih koronavirusom, na dan kad je Europska unija najavila kupnju 500 tisuća doza antivirusnog lijeka remdesivira i novi ugovor o budućem cjepivu za 200 milijuna stanovnika.

Koronavirus - najnovije informacije   
➡️ Države se pripremaju za uvođenje strožih mjera zaštite     

Susjedne Slovenija i BiH imaju rekordnih 387 i 453 slučajeva. Prethodno je najviši broj novih slučajeva u Sloveniji iznosio 356 novozaraženih, a u BiH 409.
U širem hrvatskom susjedstvu rekord ima i Austrija s brojem slučajeva većim od 1200, Slovačka s 1037 te Češka s 5335 novih slučajeva. Češka je tako pretekla Španjolsku po broju slučajeva na 100 tisuća stanovnika u 14 dana.

Capak: Učinit ćemo sve da ne dođe do 'lockdowna'

Češka vlada najavila je da će od ponedjeljka na dva tjedna zatvoriti sportske dvorane i kulturne sadržaje. Restorani će se zatvarati u 20 sati a učenici će imati miješanu nastavu, u školi i na daljinu. Ta srednjoeuropska država ima 374 slučaja zaraze na 100.000 stanovnika u posljednja dva tjedna, a Španjolska 303, pokazuju službeni podaci Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) od četvrtka. Slijedi ih Nizozemska s 285, Francuska s 257 te Belgija s 246 slučajeva na 100 tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana.

Varšava ne isključuje uvođenje izvanrednog stanja

Nizozemska je u četvrtak prijavila i rekordnih 5800 novih slučajeva u 24 sata. Rekordne brojeve novozaraženih u četvrtak bilježe i Poljska s 4280, Rusija s 11.493 i Ukrajina s 5.397 novih slučajeva. Poljska ima i najveći dnevni broj umrlih, njih 76, i u toj će zemlji, kako je najavio premijer, od subote biti obavezno nošenje maski na svim javnim prostorima. Varšava ne isključuje uvođenje izvanrednog stanja ako broj novozaraženih nastavi rasti, kao i promjene u režimu rada škola.

Portugal u četvrtak ima prvi puta od travnja više od tisuću zaraženih, a vlasti upozoravaju da se treba pripremiti za ono što dolazi. U četvrtak je utvrđeno novih 1278 slučajeva zaraze, i 10 smrtnih slučajeva. Ukupno je u Portugalu 82.534 zaraženih od početka epidemije, što je puno manje nego u susjednoj Španjolskoj. Zadnji puta Portugal je imao više od 1000 zaraženih 10. travnja.

Pariška regija se mora pripremiti za "jaku plimu" novih slučajeva

Hrvatska ima 76.2 slučaja na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, s 1.3. smrtnih slučajeva. Po toj stopi najgore stoje Rumunjska s 3.4, Španjolska s 3.3 te Malta s 3.2 smrtna slučaja.

Bolnice i klinike pariške regije moraju se pripremiti za "jaku plimu" novih slučajeva covida-19, izjavio je direktor regionalne javnozdravstvene agencije (ARS) Aurelien Rousseau. Aktiviran je plan koji omogućuje zdravstvenim ustanovama reprogramiranje kirurških aktivnosti. Naime, u srijedu je u pariškoj regiji hospitalizirano 2.439 "covid pacijenata", od kojih je 455 na intenzivnoj njegi. Više od 40 posto kreveta na intenzivnoj je popunjeno.

Merkel ne želi 'lockdown' Njemačka nije zabilježila rekord, ali imala je više od 4000 novih slučajeva. Čelnik Instituta Robert Koch je upozorio da bi Njemačka uskoro mogla imati više od 10 tisuća slučajeva dnevno, a ministar zdravlja Jens Spahn rekao je da je veoma zabrinut i da je pandemija test karaktera za njemačko društvo. Kancelarka Angela Merkel rekla je da ne želi da se ponovi situacija iz proljeća kada je Njemačka bila u 'lockdownu'.

U Iranu gotovo 28 tisuća umrlih, u Brazilu 5 milijuna zaraženih

Rekordi se ne ruše samo u Europi najviši broj novozaraženih u četvrtak ima i Iran, njih 4392, s 230 novih smrtnih slučajeva. Iran je s gotovo 28 tisuća umrlih najpogođenija država na Bliskom istoku. Brazil bilježi manji broj novozaraženih nego u srpnju, no u srijedu je objavio da je prešao broj od pet milijuna zaraženih, a tamošnji zdravstveni stručnjaci upozoravaju na rizik drugog vala koronavirusa zbog prebrzog povratka normali. U Brazilu je od covida-19 umrlo gotovo 150 tisuća ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!