13:39 / 14.05.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Rekordni manjak stručne radne snage u Njemačkoj

Nedostatak radnika

Nedostatak radnika

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Njemačkoj se situacija s nedostatkom stručne radne snage u prvom tromjesečju ove godine dodatno pogoršala, javlja Institut njemačkog gospodarstva (IW).


- U ožujku je broj nepopunjenih radnih mjesta za koja poslodavci ne mogu pronaći odgovarajuću radnu snagu porastao za dodatnih 88.000 te je sad na rekordnoj razini od 558.000, stoji u priopćenju Instituta njemačkog gospodarstva, koji se poziva na vlastita istraživanja.

Manjak kvalificiranih radnika, kako nadalje proizlazi iz ispitivanja, pogađa sve segmente tržišta rada, ali posebno je izražen na području zdravstva, socijalne skrbi, obrazovanja i građevinarstva.

- Samo u sektorima zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja šest od deset radnih mjesta nije popunjeno zbog nedostatka odgovarajuće radne snage, stoji u priopćenju IW-a.

U pandemijskim godinama 2020. i 2021. usporen je priljev stručne radne snage iz inozemstva, ali trend povećanog broja nepopunjenih radnih mjesta počeo je mnogo prije. Jedan od razloga je i odlazak u mirovinu brojčano snažne generacije iz sredine pedesetih.

U subotu je objavljena i informacija savezne vlade po kojoj posljednjih godina raste broj umirovljenika, tj. osoba koje su navršile 67 godina, a koje su još aktivne na tržištu rada.

Prošle godine je 1,05 milijuna stanovnika starijih od 67 bilo u nekom obliku radnog odnosa, što je osjetan porast u usporedbi s 2010. kada je samo 685.000 umirovljenika uz mirovnu dodatno odlazilo na posao.

Djelomice se taj fenomen povezuje s manjkom stručnjaka, zbog čega poslodavci mnoge kvalificirane radnike i nakon odlaska u mirovinu vraćaju na staro radno mjesto.

Osim pojačanog uvoza stručnjaka iz zemalja Europske unije, Njemačka je olakšala proces stjecanja radnih i boravišnih dozvola i za stanovnike zemalja izvan EU-a. Tako je od 2016. na snazi program zapošljavanja radnika sa zapadnog Balkana koji omogućava migraciju na njemačko tržište rada.

Poslodavci i sindikati su odmah nakon početka rata u Ukrajini od vlasti zatražili ukidanje birokratskih prepreka kako bi se izbjeglice iz Ukrajine što brže integriralo na njemačko tržište rada.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!