21:13 / 28.07.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Reporteri bez granica pozivaju na zaštitu prava na informiranje

Zaštita prava na informiranje

Zaštita prava na informiranje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nevladina udruga Reporteri bez granica, pozvala je u srijedu na "zaštitu prava na informiranje", nakon što je "najmanje sedam novinara napadnuto, a ostalima se prijetilo" tijekom prosvjeda održanih protiv posjedovanja zdravstvenih propusnica i protiv ostalih ograničenja u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Slovačkoj.

- Premda su se na mjestu događaja zatekli kao neovisni promatrači, novinari iz nekoliko europskih zemalja bili su meta napada nasilnih pojedinaca za vrijeme prosvjeda održanih u subotu, 24. srpnja. Demonstriralo se protiv uvođenja zdravstvenih potvrda o cijepljenju protiv covida-19, kojima se uvjetuje pristup raznim javnim prostorima, stoji u priopćenju novinarske organizacije.

- Napadi na novinare i prijetnje, premda oni izvješćuju o događajima kao neovisni promatrači, u potpunosti su neprihvatljivi, rekao je šef ureda te nevladine organizacije za EU i Balkan Pavol Szalai, stoji u priopćenju za javnost.

- Pozivamo na učinkovitu zaštitu novinara tijekom prosvjeda i na temeljitu istragu o fizičkim napadima. Mora prevladati pravo na informaciju, istaknuo je Szalai.

Po informacijama Reportera bez granica, najnasilniji napad u Italiji se dogodio u Firenci, gdje su prosvjednici nekoliko sati udarali i vrijeđali fotografa Saverija Tommasija s internetske stranice "fanpage.it."

U Rimu su prosvjednici vrijeđali novinare RAI-ja (javne televizije), kao i njihove kolege iz lista Il Secolo XIX, izvjestitelje đenovskih novina Genova 24 te nekih milanskih listova.

U Francuskoj su za vrijeme subotnjih prosvjeda u Marseilleu nasilni prosvjednici vrijeđali i naguravali dvoje novinara kanala France 2 te su ih na kraju potjerali. Grupacija France Television najavila je podizanje tužbe, kao što je to, dva dana ranije, napravio informativni kanal BFMTV, čiji su dva izvjestitelja napali demonstranti u Parizu.

Španjolska, Francuska, Slovačka i Italija zauzimaju 29, 34, 35 i 41 mjesto na globalnoj ljestvici slobode tiska za 2021. godinu, koju su sastavili Reporteri bez granica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!