Revizori: Novac EU-a nije potaknuo energetsku tranziciju rudarskih regija

10.11.2022.

13:18

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: iurii / Shutterstock

Financijska pomoć EU-a za energetsku tranziciju rudarskih regija nije rezultirala značajnim povećanjem kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a podataka o prekvalifikaciji rudara nema, upozorio je revizorski sud EU-a.

- Financijska pomoć EU-a rudarskim regijama imala je tek ograničen utjecaj na radna mjesta i na energetsku tranziciju, stoji u priopćenju Europskog revizorskog suda (ECA).


U borbi protiv klimatskih promjena EU želi smanjiti proizvodnju i korištenje fosilnih goriva poput ugljena. Glavne rudarske regije morale su zatvoriti rudnike što je rezultiralo smanjenim brojem zaposlenih u sektoru.


Revizori su istražili financiranje u vrijednosti od 12,5 milijardi eura u razdoblju od 2014. do 2020. u sedam rudarskih regija u Njemačkoj, Poljskoj, Španjolskoj, Rumunjskoj i Češkoj.


EU je financirao programe prekvalifikacije otpuštenih rudara, ali nema podataka o njihovom sudjelovanju pa revizori nisu mogli utvrditi jesu li im programi pomogli da nađu novi posao.


Europski novac nije u sedam regija obuhvaćenih istraživanjem rezultirao ni značajnim povećanjem kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a ulaganja u štednju energije imala su skroman učinak ili ga nije moguće izraziti brojkama, ističe revizorski sud EU-a.


U nekim je zemljama EU-a domaći ugljen čak zamijenjen uvoznim ili drugim fosilnim gorivima. Njemačka i Poljska značajno su povećale uvoz ugljena u posljednjih 15 godina, navodi ECA.


Unatoč ukupnom napretku, ugljen je u 2019. godini činio 15 posto emisija štetnih plinova, priopćila je ECA.


Kritizirala je i nedovoljno praćenje emisija metana iz zatvorenih ili napuštenih rudnika ugljena.


U cjelini gledano, Komisija nije temeljito analizirala korištenje odobrenog novca iz europskih fondova u tim regijama, zaključili su, dodavši da dodatne 19,3 milijarde eura za postupno napuštanje fosilnih goriva moraju biti primjereno iskorištene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!