16:15 / 20.10.2020.

Autor: I.Z./Hina

RH očekuje početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije do kraja 2020.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Najviše tijelo EU-a u svom izvješću ističe zabrinutost zbog spora Skoplja i Sofije oko identiteta i jezika, zbog čega bi Bugarska mogla blokirati daljnji napredak Sjeverne Makedonije prema EU-u.
Zagreb i Skoplje očekuju da će Sjeverna Makedonija do kraja godine s Europskom unijom početi pregovore o pristupanju, rečeno je danas na sastancima sjevernomakedonskog šefa diplomacije Bujara Osmanija s hrvatskim čelnicima.

-
Hrvatska je duboko utisnuta u kolektivno sjećanje našeg eurointegracijskog procesa. Sve je počelo u Hrvatskoj samitom u Zagrebu 2000., završilo u Hrvatskoj samitom 2020. godine, rekao je Osmani nakon susreta s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom u Zagrebu.

- Očekujemo nastavak bliske suradnje tijekom daljnjeg procesa pristupanja Sjeverne Makedonije EU-u, dodao je ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije koji na tu je dužnost stupio krajem kolovoza i time postao prvi etnički Albanac na toj funkciji.

Ranije tijekom dana susreo se i s premijerom Andrejem Plenkovićem, a na oba sastanka središnja tema bila je eurointegracija njegove države. I Zagreb i Skoplje očekuju da će se Međuvladina konferencija, kojom će se i službeno otvoriti pregovori o pristupanju, održati ove godine, tijekom njemačkog predsjedanja.

Grlić Radman je na zajedničkoj konferenciji za medije kazao kako Hrvatska iznimno cijeni dosadašnje reformske napore u Sjevernoj Makedoniji koji su pokazali političku hrabrost i rezultirali članstvom u NATO savezu i dobivanjem zelenog svjetla za otvaranje pregovora. Hrvatski ministar je pozdravio što je opipljive rezultate reformi u Sjevernoj Makedoniji početkom mjeseca prepoznala i Europska komisija (EK) u izvješću o napretku zemalja jugoistočne Europe. EK u tom dokumentu ističe kako je Sjeverna Makedonija ostvarila dobar napredak u borbi protiv korupcije, pravosudnim i reformama javne uprave. Komisija je u izvješću napisala kako su međuetnički odnosi u zemlji mirni, a Osmani je u Zagrebu naglasio da Sjeverna Makedonija razvija autentičan način razvoja etničkih odnosa koji mogu biti primjer regiji.

Najviše tijelo EU-a u svom izvješću ističe zabrinutost zbog spora Skoplja i Sofije oko identiteta i jezika, zbog čega bi Bugarska mogla blokirati daljnji napredak Sjeverne Makedonije prema EU-u, nedugo nakon što je tek velikim naporima riješen višedesetljetni spor s Grčkom. Osmani je rekao da je optimist po tom pitanju jer je u interesu i Bugara i Makedonaca da njegova zemlja što prije bude članica EU-a.

Dva ministra naglasila su da važnu vezu između dviju država čine manjinske zajednice i najavili mogućnost otvaranja kulturno-informativnih centara koji bi to dodatno produbili. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!