Rim krenuo u borbu protiv glodavaca oko Koloseja

26.08.2023.

19:44

Autor: Hina/HRT

Kolosej u Rimu

Kolosej u Rimu

Foto: Viacheslav Lopatin / Shutterstock

Gradske vlasti Rima priopćile su u subotu da poduzimaju mjere kako bi stale na kraj najezdi štakora oko Koloseja pošto su turisti na društvenim mrežama objavili fotografije glodavaca u blizini antičkog amfiteatra.

Voditeljica gospodarenja otpadom Sabrina Alfonsi izjavila je za novinsku agenciju Adnkronos da je "posebna intervencija" pokrenuta u petak navečer te rano u subotu kako bi se osiguralo da ljudi mogu sigurno prolaziti oko jednog od najposjećenijih talijanskih turističkih mjesta.


Intervencija će se nastaviti idući tjedan čišćenjem zelenih površina oko Koloseja, odvoda u kojima su štakori uobičajena pojava i postavljanjem zamki, stoji u priopćenju gradskih vlasti.


U gradu ima oko 7 milijuna štakora, navodi se u priopćenju, odnosno 2,5 na svakog stanovnika.


Alfonsi je rekla da je porast broja turista koji su ovog ljeta posjetili Vječni grad, zajedno s valom vrućine, razlog povećanja količina smeća, a to je pogodovalo širenju glodavaca.


Gradska vijećnica objavila je fotografije osoblja za čišćenje koje skuplja hrpe plastičnih boca, limenki pića i drugog otpada oko osvijetljenog Koloseja.


Rim se godinama bori s povećanjem smeća, koje se često baca na ulice pored prepunih kanti.


Izgrađen prije 2000 godina, Kolosej je bio najveći amfiteatar u Rimskom carstvu i služio je za borbe gladijatora, pogubljenja i lov na životinje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!