10:00 / 09.05.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Rim želi da se turisti iz EU-a oslobode obvezne karantene

Fontana di Trevi, Rim

Fontana di Trevi, Rim

Foto: Cheng Tingting/XINHUA / PIXSELL

Italija želi potaknuti turizam i omogućiti ljudima da putuju tom zemljom bez obvezne karantene već ovog mjeseca, objavio je ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

Putovanje Italijom trebalo bi olakšati za putnike koji su u potpunosti cijepljeni protiv koronavirusne bolesti, objavio je na Facebooku ministar Luigi Di Maio.

Rekao je da surađuje s ministrom zdravstva na ukidanju "mini karantene" za građane Europske unije i putnike iz Britanije i Izraela koji su testirani negativno na virus, cijepljeni ili su se oporavili od COVID-19.

Posjetitelji koji dolaze u Italiju iz drugih zemalja EU-a trenutačno se moraju testirati prije putovanja, provesti pet dana u karanteni u zemlji, a zatim ponovno testirati.

Di Maio je najavio da bi se pravila za putnike koji dolaze iz Sjedinjenih Država također trebala ublažiti u lipnju.

- Turizam je važan za oporavak Italije, rekao je.

Točna pravila i datumi za nove propise još nisu utvrđeni, no vlada bi se time mogla baviti 15. svibnja, najavio je.

Broj slučajeva koronavirusne bolesti u Italiji u posljednje vrijeme pada, a kampanja cijepljenja i dalje napreduje.

Do subote više od 27 % stanovništva primilo je barem jednu dozu cjepiva.

Od ponedjeljka niti jedan dio Italije nije klasificiran kao crvena zona, što je najviša razina rizika u crveno-narančasto-žuto-bijelom sustavu rizičnosti, prema uredbi koju je potpisao ministar zdravstva Roberto Speranza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!