20:44 / 21.11.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Rumunjska: Nakon dvomjesečne krize postignut dogovor o koalicijskoj vladi

 Nicolae Ciuca

Nicolae Ciuca

Foto: George Calin/Inquam / REUTERS

Liberali na vlasti u Rumunjskoj i njihovi bivši suparnici socijaldemokrati postigli su u nedjelju dogovor o formiranju koalicijske vlade, dva mjeseca otkad je usred pandemije izbila teška politička kriza.

Ove dvije stranke koje su prije razlaza dijelile vlast od 2012. do 2014., dogovorile su se ujedno o dosad neviđenoj "smjeni" premijera do parlamentarnih izbora u prosincu 2024.

Kandidat liberala (PNL) Nicolae Ciuca i socijaldemokrata (PSD) Marcel Ciolacu trebali bi se tako smjenjivati na dužnosti predsjednika vlade, s jednoipolgodišnjim mandatom svaki.

- Dovršili smo pregovore o političkom ustroju buduće vlade, rekao je novinarima Ciolacu nakon sastanka s PNL-om i sa strankom mađarske manjine (UDMR), koalicijskim partnerom.

Preostaje još da se u ponedjeljak dogovore o tome tko će biti predsjednik nove vlade, nakon čega njihov izbor treba potvrditi predsjednik Klaus Iohannis, dodao je Ciuca.

Buduću vladu očekuju brojni problemi koje treba čim prije riješiti: inflacija blizu osam posto u prilikama usporavanja gospodarskog rasta, ozdravljenje javnih financija i upravljanje zdravstvenom krizom.

Potonja se događa u prilikama kada je u zemlji s 19 milijuna stanovnika potpuno cijepljeno tek 37 posto stanovništva dok se širi novi val posebno zaraznog soja koronavirusa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!