17:50 / 26.01.2022.

Autor: Hina/HRT

"Rumunjska spremna na povećanu prisutnost NATO-a u zemlji"

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Mircea Moira / Shutterstock

Rumunjska je u pregovorima sa Sjedinjenim Državama i Francuskom o načinima povećanja broja vojnika u zemlji i spremna je za povećanu vojnu prisutnost NATO-a, izjavio je u srijedu predsjednik Klaus Iohannis.

Američko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je oko 8500 američkih vojnika stavilo u stanju pojačane pripravnosti te da čekaju zapovijed za raspoređivanje na istočnom krilu NATO-a ako Rusija napadne Ukrajinu. Francuska je također ponudila da pošalje još vojnika ako bude potrebno.


- Stalno sam govorio da smo spremni ugostiti povećanu savezničku prisutnost na našem teritoriju, rekao je Iohannis.


- Nakon najava Sjedinjenih Država i Francuske u kontaktu smo s dva saveznika kako bismo uspostavili konkretne načine realizacije njihove vojne prisutnosti.


Iohannis je govorio nakon sastanka rumunjskog vrhovnog vijeća obrane održanog nakon što je Rusija okupila desetke tisuća vojnika u blizini ukrajinskih granica. Rekao je kako su diplomatski razgovori ključni za deeskalaciju napetosti.


Vijeće za obranu procijenilo je u srijedu potencijalni utjecaj sukoba na poduzeća te energetski i bankarski sektor, rekao je Iohannis. Članica EU Rumunjska također se priprema za potencijalni priljev izbjeglica iz Ukrajine, s kojom dijeli 600 kilometara dugu granicu.


NATO ima multinacionalne kopnene snage do 4000 vojnika u Rumunjskoj, članici od 2004. Sjedinjene Države također imaju vojnike stacionirane u odvojenim bazama u Rumunjskoj i Bugarskoj.


- Trenutna kriza još jednom dokazuje da je ... konsolidacija savezničke prisutnosti na istočnom krilu, uključujući i našu zemlju, vrlo važna, rekao je. 


- Mjere koje je NATO do sada poduzeo kako bi ojačao svoju vojnu prisutnost na istočnom krilu su obrambeni odgovor na rastuće sigurnosne izazove u regiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!