Iohannis: Pojačati prisutnost NATO-a na Crnom moru

03.04.2023.

16:05

Autor: Hina/E.P.C.

Rumunjski predsjednik s kancelarom Scholzom u Bukureštu

Rumunjski predsjednik s kancelarom Scholzom u Bukureštu

Foto: George Calin / Reuters

NATO treba pojačati prisutnost na Crnom moru, izjavio je rumunjski predsjednik Klaus Iohannis nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Bukureštu. Iohannis traži da NATO pojača svoju nazočnost na Crnom moru, s obzirom da njegovu obalu dijele ne samo Rusija i Ukrajina već i članice NATO-a - Rumunjska, Bugarska, Turska, te Gruzija.

Potpora ključnih saveznica na Crnome moru


Njemački kancelar Olaf Scholz je posjetio Rumunjsku kako bi naglasio potporu za jednu od ključnih saveznica NATO-a koja graniči ne samo s Ukrajinom već i Moldavijom, malenom zemljom koja je od ruske invazije na Ukrajinu posebno izložena i ranjiva.


Modlavska predsjednica Maia Sandu, koja optužuje Moskvu za poticanje nemira u toj bivšoj sovjetskoj republici, trebala bi se kasnije pridružiti Scholzu i rumunjskom predsjedniku Klausu Iohannisu.


Iohannis ističe važnost stabilnosti i otpornosti Moldavije 


Scholzov posjet Bukureštu uslijedio je dan nakon što je njemački proizvođač oružja Rheinmetall objavio da u sjevernoj Rumunjskoj otvara ispostavu za logistiku i održavanje oružja koje se koristi u Ukrajini.


Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla trenutno se procjenjuje na 10,4 milijarde eura. Cijena dionice mu se više nego udvostručila od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine.

U ovoj godini očekuju brzi rast poslovanja, budući da europske zemlje povećavaju potrošnju na vojsku zbog rata u Ukrajini.


Potpora Rumunjskoj za ulazak u šengenski prostor 


Scholz je posjet iskoristio i da pohvali Rumunjsku zbog prihvata ukrajinskih izbjeglica i poručio da je Njemačka čvrsto na strani Rumunjske.


Također je dao potporu Rumunjske u vezi Schengena, rekavši da Bukurešt ispunjava sve kriterije.


Rumunjska i Bugarska i dalje čekaju na zeleno svjetlo glede ulaska u šengenski prostor.


Na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a početkom prosinca, dvije zemlje nisu dobile potporu država članica o ulasku u Schengen zbog problema s ilegalnim imigracijama.

Bugarska i Rumunjska već 11 godina čekaju na pozitivnu odluku.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!