16:56 / 19.04.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Više od 150 000 ruskih vojnika na ukrajinskoj granici

Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU

Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU

Foto: - / REUTERS

Rusija gomila više od 150 tisuća vojnika, što je najveći broj zabilježen na ukrajinskim granicama i postoji mogućnost da se dogodi neki incident, izjavio visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

- Situacija je zabrinjavajuća, ne možemo isključiti da se dogodi incident, rekao je Josep Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka na kojem je stanje u Ukrajini bilo jedna od glavnih tema. 


Borrell je pohvalio Ukrajinu za suzdržanost i zatražio od Rusije hitno krene s popuštanjem napetosti.

Visoki predstavnik je također izrazio zabrinutost zbog zdravstvenog stanja ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog.

Navaljni je 31. ožujka prestao uzimati hranu prosvjedujući protiv loših uvjeta u zatvoru, a  zatvorske vlasti optužuje da mu uskraćuju pristup liječniku i lijekovima.


- Ruske mu vlasti moraju omogućiti da ima pristup liječnicima u koje ima povjerenje. Oni su odgovorni za njegovu sigurnost i zdravlje, rekao je Borrell.


 EU ne priprema nove sankcije protiv Rusije zbog gomilanja trupa na ukrajinskoj granici i zbog Navaljnog.


- Za sada se na tome ne radi. Stvari se mogu promijeniti, ali sada je takva situacija, rekao je Borrell.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!