Rusija zabranila ulazak u zemlju još nekim europskim čelnicima

28.01.2022.

22:28

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Rusija je u petak zabranila ulazak na svoj teritorij još nekolicini čelnika Europske unije, priopćila je u petak ruska diplomacija, dodajući da je ta odluka odgovor na "apsurdnu politiku jednostranih restrikcija" Bruxellesa. Rusija, međutim, nije otkrila o kolikom broju ljudi se radi niti je objavila njihova imena. Europska unija objavila je večeras priopćenje u kojem navodi da žali zbog takve ruske odluke te da će na nju odgovoriti. 

- Ruska strana odlučila je proširiti recipročnu listu predstavnika iz članica EU i institucija kojima je zabranjen ulazak u Rusiji, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova na svojoj internetskoj stranici. U priopćenju se navodi da je Rusija proširila crnu listu na neke europske privatne vojne tvrtke, neke pripadnike sigurnosnih službi, parlamentarce EU-a i druge dužnosnike koji su "osobno odgovorni za promicanje antiruske politike".

Nota u kojoj rusko ministarstvo vanjskih poslova obavještava EU o ovom koraku upućena je uredu EU-a u Rusiji u skladu s redovitom procedurom.

EU reagirala na rusku odluku

Europska unija je večeras izrazila žaljenje zbog odluke Rusije da zabrani europskim čelnicima ulazak na svoj teritorij.

- EU žali zbog odluke ruskih vlasti. Ovoj odluci nedostaje pravna utemeljenost i jasnoća i na nju ćemo primjereno odgovoriti, reagirao je glasnogovornik EU-a u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!