13:21 / 25.06.2021.

Autor: Hina/HRT

Rutte: Orbanu upućene najžešće kritike koje sam vidio na summitima

Mark Rutte

Mark Rutte

Foto: Aris Oikonomou / Reuters

Čelnici 27 država članica EU-a u četvrtak su prvi dan summita razgovarali o mađarskom zakonu, koji je većina čelnika ocijenila diskriminatornim prema seksualnim manjinama.

Rasprava je bila opsežna i mađarskom premijeru upućene su žestoke kritike i snažne poruke kakve nikada nisam vidio da su upućene nekom čelniku države članice, rekao je Rutte, koji je jedan od najdugovječnijih premijera u EU-u. Samo njemačka kancelarka Angela Merkel ima dulje iskustvo na čelu vlade, a nakon nje su Rutte i mađarski premijer Viktor Orban, koji su na čelu vlada svojih zemalja od 2010.


Rutte u petak u ranim jutarnjim satima, nakon završetka prvog dana summita, rekao da je posebno emotivan trenutak u raspravi bio kada je luksemburški premijer Xavier Bettel govorio o svojoj borbi da bude prihvaćen kao homoseksualac.


Ja nisam postao homoseksualac, ja to jesam. To nije stvar izbora. Moja majka mrzi to što sam homoseksualac i sad živim s tim. I sad vi to stavite u zakon. Poštujem Vas, ali ovo je crvena crta. Ovdje je riječ o temeljnim pravima, pravu da se bude različit, rekao je Bettel obraćajući se Orbanu.


Bettel je u petak ujutro, prije početka drugog dana summita, rekao da su u raspravi samo Slovenija i Poljska podržale Mađarsku.


 Samo su dvije države rekle da su potpuno na mađarskoj strani: Slovenija i Poljska. Ostali su nas podržali ili nisu ništa rekli, rekao je Bettel.


Bettel je rekao da su prije nekoliko godina u Budimpešti on i njegov suprug bili na ručku s Orbanom i da je tada bio potpuno drukčiji.


Ne prepoznajem današnjeg Orbana. To nije ta osoba, rekao je Bettel.


Mađarski premijer Orban uzvraća da su sve kritike temelje na pogrešnom tumačenju zakona i da u njemu nema diskriminacije.


 On kaže da se zakon odnosi na to da se roditeljima zajamči pravo na odgoj djece i zaštiti maloljetnike od pristupa sadržajima koji su protivni odgojnim načelima njihovih roditelja.


 Mađarski parlament je nedavno izglasao amandmane na više zakona kojima se zabranjuje prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti osobama mlađim od 18 godina.


Europska komisija je najavila da će se upotrijebiti sve ovlasti koje ima na raspolaganju kako bi osigurala da se prava svih građana EU-a poštuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!