S rastom broja zaraženih, opet se vraćaju i restriktivne mjere u Europi

21.08.2020.

18:44

Autor: Sanja Gvozdanović/T.D./Dnevnik2/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Koronavirus ne posustaje. Broj zaraženih u porastu je diljem Europe - na dan se zarazi oko 25 tisuća ljudi.
Koronavirus ne posustaje. Broj zaraženih u porastu je diljem Europe - na dan se zarazi oko 25 tisuća ljudi. Najviše ih je i dalje u Rusiji, slijede Francuska, Španjolska, Ukrajina i Njemačka. S rastom broja zaraženih, opet se vraćaju i restriktivne mjere.

Pred Panteonom u Rimu policija upozorava posjetitelje da na lice stave zaštitne maske.

Treći tjedan zaredom u Italiji raste broj novozaraženih. Jučer najviše od svibnja kada je Italija uspjela obuzdati epidemiju i prekinuti najdulju karantenu u svijetu uvedenu zbog koronavirusne bolesti. Njezine žrtve tada su uglavnom bili stariji.

- Smanjuje se prosječna starost zaraženih. U početku su to bili stariji od 65 godina, ali sada su to mlađi ljudi, u dobi od oko 40 godina, govori Giovanni Rezza, talijansko ministarstvo zdravstva. 

Porast koronavirusnih infekcija i u Španjolskoj. U posljednja dva tjedna koronavirusom je zaraženo gotovo 67 tisuća ljudi. Kako je broj slučajeva rastao tako su se vraćale i restriktivne mjere. Odluka o početku školske godine još se čeka.

Mađarska planira postrožiti pravila za prelazak granica od 1. rujna.

- Nemam namjeru upletati se u privatni život, odmore ili dnevnu rutinu Mađara, ali neka ne rezerviraju smještaj i ne organiziraju putovanja u južne regije Europe, ističe Viktor Orban, mađarski premijer. 

Nove mjere na grčkom poluotoku Halkidiki. Barovi i restorani zatvaraju se u ponoć, veća okupljanja su zabranjena. Maske su obvezne na otvorenom, pa i na plaži.

U Švedskoj je broj teških i smrtnih slučajeva u padu pa ta zemlja namjerava od početka listopada ublažiti ograničenje koje ima za javna okupljanja.

- Moramo osigurati da zabrane na javnim okupljanjima nepotrebno ne utječu na događaje koji se mogu održati na zdravstveno siguran način, smatra Mikael Damberg, švedski ministar unutarnjih poslova.

Uz to švedska vlada namjerava s oko 250 milijuna eura pomoći sportskim klubovima i kazalištima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!