14:07 / 01.07.2020.

Autor: M.M./Hina

SAD otkupio gotovo sve zalihe remdesivira, Njemačka za sada ima dovoljno

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Remdesivir će vjerojatno postati prvi odobreni lijek za covid-19 u Europi.
Njemačka je za sada osigurala dovoljnu zalihu lijeka remdesivira i očekuje da će proizvođač Gilead osigurati dovoljno lijeka za buduće potrebe, objavilo je njemačko ministarstvo zdravlja.

-
Fauci: Nema jamstva da će SAD imati cjepivo početkom 2021.   

Remdesivir će vjerojatno postati prvi odobreni lijek za covid-19 u Europi.

Američko ministarstvo zdravlja ovaj je tjedan objavilo da je kupilo svu Gileadovu planiranu proizvodnju tog lijeka za srpanj i 90 posto proizvodnje za kolovoz i rujan.

Savezna vlada je na samom početku osigurala remdesivir za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom. U ovome trenutku rezerve su još dovoljne, priopćilo je njemačko ministarstvo zdravlja.

Uz uvjetno odobrenje za puštanje na tržište, koje bi Europska komisija trebala objaviti ovaj tjedan, dolazi obveza isporuke dovoljnih količina lijeka u budućnosti, dodaje se.
Vjerujemo da će Gilead ispuniti tu obvezu, navodi ministarstvo.

Britanski Guardian objavio je kako su Sjedinjene Države pokupovale gotovo sve zalihe remdesivira, lijeka koji djeluje u liječenju covida-19, navodeći da ga ostatak svijeta zbog toga neće moći nabaviti.

Remdesivir, isprva razvijen kao lijek protiv ebole, no koji se pokazao neuspješnim protiv te bolesti, proizvod je američkog proizvođača Gilead i prva je terapija koja je pokazala učinkovitost kod hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida-19 u kliničkom ispitivanju većih razmjera.

Gilead ima patent na lijek, pa ga i jedini smije proizvoditi.

Osim što su zgroženi američkim jednostranim djelovanjem u pribavljanju svih zaliha tog lijeka, stručnjaci su zabrinuti i zbog širih implikacija tog čina u slučaju razvoja cjepiva, piše britanski medij.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!