11:03 / 09.08.2019.

Autor: Miro Aščić/M.Š./HRT

Salvini ruši talijansku Vladu nadajući se uspjehu na izborima

Foto: REUTERS/Remo Casilli/File Photo

Foto: REUTERS/Remo Casilli/File Photo

Foto: - / REUTERS

Nakon nešto više od godinu dana, Vlada susjedne Italije ponovno se raspala.
Nakon nešto više od godinu dana, Vlada susjedne Italije ponovno se raspala.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Italija po svemu sudeći ide na izvanredne izbore

Savez krajnje desne Lige i koalicijskog partnera Pokreta pet zvijezda doživio je krah nakon višemjesečnih trzavica, zbog kojih je čelnik stranke Lige i zamjenik premijera Matteo Salvini pozvao na nove, prijevremene izbore.

Čelnik krajnje desne Lige Matteo Salvini u posljednji je trenutak odustao od kontroverzne turneje po talijanskim plažama i, umjesto toga, došao u Rim kako bi srušio vlastitu vladu. Višemjesečne trzavice s antisistetmskom strankom, Pokretom pet zvijezda, prerasle su u razlike za koje je rekao da su nepremostive.

Njegov koalicijski partner, Pokret pet zvijezda, s kojim je potpisao koalicijski program "Talijani prvi", na izborima je osvojio duplo više glasova, 32 posto, ali ankete pokazuju da je sada Liga duplo popularnija. Analitičari smatraju da Salvini želi iskoristiti popularnost i što prije izaći na izbore.

- Obmanuo je zemlju i Talijani će mu prije ili kasnije okrenuti leđa, kaže čelnik Pokreta pet zvijezda Luigi Di Maio.

Da se koalicija s Pokretom pet zvijezda raspala nakon malo više od godinu dana, Salviniji je rekao i premijeru Guiseppeu Contiju. Premijer je obećao da će ova politička kriza biti najtransparentnija u talijanskoj povijesti.

Inače, napetosti između dviju stranaka izbile su na vidjelo kada su u parlamentu glasale jedna protiv druge o projektu brze željeznice s Francuskom. Pred trećim europskim gospodarstvo neizvjesna je politička budućnost.

Od kraja II. svjetskog rata u Italiji se izmijenilo preko 40 premijera, za razliku od Njemačke koju je u istom razdoblju vodilo te 8 kancelara.

Iako je talijanski parlament trenutno na ljetnoj stanci, njegovi čelnici bi se trebali sastati idućeg tjedna da odluče hoće li pozvati zastupnike na ranije zasjedanje. Glasovanje bi se trebalo održati oko 20. kolovoza.


Foto: REUTERS/Yara Nardi/File Photo

Foto: REUTERS/Yara Nardi/File Photo

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!