16:30 / 17.04.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Salviniju će se suditi za otmicu migranata

Matteo Salvini

Matteo Salvini

Foto: Bernadett Szabo / REUTERS

Matteo Salvini, vođa krajnje desne stranke Liga, mora odgovarati na sudu za otmicu zbog odluke da spriječi iskrcavanje više od 100 migranata u Italiji 2019., odlučio je u subotu talijanski sudac.

Matteo Salvini, koji je tada bio ministar unutarnjih poslova, ostavio je migrante na moru dok tužitelji nisu naložili zapljenu broda i evakuaciju putnika.

Suđenje će početi u Palermu 15. rujna.

Salviniju prijeti 15 godina zatvora bude li proglašen krivim na kraju dugog procesa koji će imati tri faze.

Konačna presuda mogla bi značiti i da više ne smije obnašati dužnosti u vladi.

- Idem na suđenje visoko uzdignute glave, u vaše ime kao i svoje. Italija na prvom mjestu, uvijek, komentirao je Salvini na Twitteru. 

- Zaštita naše zemlje je sveta dužnost građana, zato mi se sudi.

Tijekom 14 mjeseci na dužnosti ministra unutarnjih poslova Salvini je spriječio nekoliko čamaca da pristanu u Italiji ne bi li zaustavio priljev migranata i redovito je optuživao humanitarne organizacije koje su spašavale migrante na moru da potiču krijumčarenje ljudi.

Povukao je Ligu iz koalicijske vlade u ljeto 2019. u neuspjelom pokušaju da izazove nove izbore kada je njegova stranka dobro stajala u anketama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!