Sanchez na ispitu na španjolskim lokalnim izborima

28.05.2023.

Zadnja izmjena 19:29

Autor: Hina/HRT/V.G.

Pedro Sanchez

Pedro Sanchez

Foto: Reuters / Reuters

Španjolska glasa na lokalnim i regionalnim izborima. Uskoro se zatvaraju birališta pa će biti jasnije i kakvi su izgledi socijalističkog premijera Pedra Sancheza da ostane na vlasti nakon općih izbora kasnije ove godine. Naime, glavna oporbena konzervativna Narodna stranka, koja je vodila u anketama, označila je ove izbore kao referendum o Sanchezu. On je na funkciji od 2018. godine.

Glasanje se održava u 12 regija i u osam tisuća mjesta i gradova, kojima trenutačno većinom upravlja vladajuća Socijalistička partija (PSOE). Ankete predviđaju dobitke za konzervativnu Narodnu stranku (PP), koja bi, ako se rezultati ponove kasnije tijekom godine, mogla svrgnuti trenutačnu lijevu koaliciju.

Glasanje je počelo u 9 sati ujutro i završit će u 20 sati. Više od 35 milijuna ljudi ima pravo glasa.

video thumb

Sanchez na ispitu na španjolskim lokalnim izborima


Sanchez, na funkciji od 2018., upravlja četvrtim po veličini gospodarstvom eurozone u koaliciji s krajnje ljevičarskim Podemosom.

Od 12 autonomnih pokrajina koje glasaju u nedjelju, u 10 upravljaju socijalisti sami ili kao dio koalicije.

Te regionalne vlade bile su ključni Sanchezovi saveznici, posebno tijekom pandemije COVID-a. Na njih se oslanjao kada je nametao ograničenja društvenom životu.

Birači bi sada mogli skrenuti udesno i tako predvidjeti mogući ishod općih parlamentarnih izbora koji se moraju održati do kraja godine, rekao je Pablo Simon, profesor politologije na madridskom Sveučilištu Carlos III.

Glavna oporbena konzervativna Narodna stranka (PP), koja je mjesecima bila u vrhu prema anketama, označila je nedjeljne izbore kao referendum o Sanchezu.

- Samo glasanjem možemo početi okretati stranicu sančizmu, izjavio je u utorak šef PP-a Alberto Nunez Feijoo, koristeći se pogrdnim izrazom za Sanchezovu politiku.

Ohrabren potpunim slomom desnog centra Ciudadanos (Građani), PP je uvjeren da može pobijediti u šest regija kojima trenutačno upravlja ljevica i ojačati svoj položaj u Madridu, najbogatijoj regiji Španjolske.

Ankete pokazuju da je stranka posebno dobro pozicionirana u četiri regije, La Rioji i Aragonu na sjeveru, Valenciji na istoku te Balearskim otocima s poznatim otokom za ljetovanje Ibizom.

Vox je ključ


Ali u svim tim regijama za vladanje bi im bila potrebna, potencijalno neugodna, potpora krajnje desne stranke Vox.

Analitičar Eurasia Groupa, Federico Santi, rekao je da će PP-ovo postupanje s Voxom biti ključno.

- Koliko regija prelazi pod kontrolu PP-a, odnosno desničara, te koje regije i općine mijenjaju upravitelje, kao i može li PP zbiti redove s krajnje desnim Voxom u važnim mjestima poput Madrida, bit će ključni putokazi za nacionalnu utrku kasnije ove godine, rekao je Santi.

PP je s Voxom vladao posljednjih godinu dana u ruralnoj regiji Castilla i Leon, gdje je redovito bio posramljen Voxovom konzervativnim stajalištima o društvenim pitanjima, posebice pobačaju.

Vox je "odlučan pridružiti se što većem broju regionalnih vlada kako bi povećao svoju vidljivost", rekao je analitičar Antonio Barroso.

Nasuprot tomu, vodstvo PP-a radije bi minimiziralo prisutnost Voxa u regionalnim izvršnim vlastima kako bi izbjegao kontroverzne situacije koje bi stranku mogle odgurnuti od centra i potencijalno odbiti glasače centra, dodao je.

Može li se ljevica oduprijeti?


Čelnik PP-a Feijoo, koji je osvojio četiri uzastopna regionalna izbora u Galiciji, nastojao je pomaknuti stranku u centar otkako je prošle godine postao njezin nacionalni čelnik.

On se "prodao kao umjerenjak", ali "ne zna kakvu bi strategiju usvojio" prema krajnjoj desnici, rekla je politologinja Sveučilišta u Zaragozi Cristina Monge.

Sanchez pak pokušava mobilizirati ljevicu upozoravajući na rizik koji predstavlja Vox i ističući uspjeh svoje vlade u obuzdavanju inflacije i upravljanju gospodarstvom tijekom pandemije.

Posljednjih je tjedana putovao cijelom zemljom kako bi najavio nove mjere uključujući pristupačne stanove za mlade, više ulaganja u zdravstvenu zaštitu i kinoulaznice od dva eura za umirovljenike.

- Ekonomski pokazatelji su dobri, rekla je Monge i dodala da se ljevica opire bolje nego što se očekivalo.

Čak ako PP pobijedi na nacionalnim izborima potkraj godine, ali ne postigne apsolutnu većinu, ni u suradnji s Voxom, socijalisti bi mogli ostati u vladi.

To je zato što su male separatističke i regionalne stranke "još uvijek sklonije sklapanju dogovora s ljevicom nego s desnicom" u fragmentiranom parlamentu, zaključio je politolog Simon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!