07:24 / 29.10.2019.

Autor: T.D./Hina

Sanchez: Situacija u Kataloniji bit će riješena zakonski a ne referendumom

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: - / REUTERS

U posljednja dva tjedna u sukobima prosvjednika i policije ozlijeđeno je oko 650 osoba.
Španjolski premijer Pedro Sánchez, kojeg za dva tjedna očekuju parlamentarni izbori, rekao je u ponedjeljak navečer da će situacija u Kataloniji biti riješena unutar španjolskog zakonskog okvira a nikako putem referenduma o nezavisnosti Katalonije na čemu inzistira katalonska regionalna vlada.

Barcelona - prosvjednici pokušavaju blokirati željeznički kolodvor

- Ima izlaza, ali ne prema samoodređenju. Većina Katalonaca umorna je već od ovoga. Ono što treba učiniti (predsjednik katalonske vlade) Quim Torra jest razgovarati s drugim dijelom Katalonije, rekao je Sánchez u intervjuu na televiziji Telecinco, dodavši kako odcjepljenje od Španjolske zagovara "manjina u Kataloniji".

Dijalog da, ali unutar zakona, no prvo je potreban dijalog među Kataloncima, izjavio je.

Vrhovni sud, koji je prije dva tjedna izrekao zatvorske kazne katalonskim dužnosnicima zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. ranije je priopćio da u španjolskom Ustavu ne postoji "pravo na samoodređenje". Ustavni sud je prije dvije godine zabranio referendum u Kataloniji.

U ponedjeljak su se nastavili prosvjedi katalonskih zagovornika nezavisnosti, a oko 700 prosvjednika navečer je pokušalo blokirati željeznički kolodvor Sants u Barceloni. Prosvjednici su tri sata stajali ispred glavnog i stražnjeg ulaza gdje se nalazio kordon interventne policije a na kraju su se razišli bez incidenata.

Blokiranjem prometa htjeli su ukazati na, kako smatraju "nepravedne presude". Traže oslobođenje dužnosnika osuđenih na zatvorske kazne od 9 do 13 godina te primjenu nezavisnosti.

U posljednja dva tjedna u sukobima prosvjednika i policije ozlijeđeno je oko 650 osoba. Prosvjednici su nakon izricanja presude blokirali prometnice, aerodrom i željeznički kolodvor. U idućim danima očekuju se novi prosvjedi pa se policija priprema za moguće nerede.

- Jako je važno da Torra bez zadrške osudi nasilje, da se solidarizira sa snagama sigurnosti i razgovara s Kataloncima, rekao je Sánchez koji je odbio nekoliko poziva Torre na pregovore. Torra inzistira na novom referendumu o nezavisnosti u iduće dvije godine, do kraja svog mandata u prosincu 2021. godine.

Premijer je rekao da su "nasilnici napali katalonsko društvo" te da istraga ide u nekoliko pravaca, a obuhvaća više od 200 privedenih prošlih tjedana. Također će se istražiti "vandalsko djelovanje" i blokadu infrastrukture, kao i moguću povezanost odgovornih političara i građanskih platformi. Premijer je poručio da ni jedno kazneno djelo neće ostati nekažnjeno.

Španjolska vlada je odbila poziv oporbene desnice za uvođenje izvanrednih mjera i izravne kontrole nad Katalonijom, autonomnom pokrajinom sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske.

- Radimo sve što je potrebno sa snagom i odgovarajućom mjerom. Jako je važno ostati umjeren, napomenuo je Sánchez koji je na vlasti od lipnja 2018. godine. Optužio je svog konzervativnog prethodnika Mariana Rajoya da je svojom politikom i mjerama "utrostručio broj zagovornika nezavisnosti Katalonije" od 2012. godine.

Sánchezova vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) mogla bi dobiti najviše glasova na izborima 10. studenog, pokazale su tri ankete objavljene u ponedjeljak. PSOE bi mogao dobiti oko 120 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, a za samostalno formiranje vlade potrebno je 176 zastupnika.

Na prošlim izborima u travnju osvojio je 123 mjesta u parlamentu no nije dobio podršku ostalih stranaka za formiranje manjinske vlade te su propali pregovori s lijevim Unidas Podemosom oko koalicijske vlade.

Niti jedna stranka nije mogla sastaviti vladu pa su raspisani prijevremeni parlamentarni izbori, četvrti u posljednje četiri godine. Na njima se očekuje sličan scenarij kao i prije sedam mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!